facebook

Україна чекає 10 років посух і ураганів: продукти серйозно подорожчають, води не буде вистачати. Ексклюзив

Аномальна зима без снігу, посуха і пилові бурі, а слідом за ними-лісові пожежі. Нинішній рік став справжнім передвісником глобальної зміни клімату для України.

Чого нам чекати від природи далі і як все це вплине на економіку країни? Експерти прогнозують підвищення цін на хліб, картоплю і овочі вже в нинішньому році. Але на цьому біди можуть не закінчитися.

Україна може перетворитися до Арізони
Еколог Олександр Соколенко вважає, що причини нинішніх бур – аномально тепла зима і посуха.”Зима без снігу, в березні дощів взагалі не було, в квітні без краплі дощу залишилися північ і північний захід країни. Ліси та поля висихають, грунт перетворюється в пил. А ураганний вітер все це розносить і піднімає в повітря, формуючи пилові хмари.

На думку еколога, вже з’являються локальні пустелі. “У Чернігівській області, під Ніжином, земля перетворилася в сухий пісок. В цьому винні і фермери, орендарі земель. Вони тут орали, вирощували рослини, які сильно збіднюють грунт – соняшник, ріпак – а коли земля перестала родючості, просто її кинули. Від землі залишилися тільки мінеральні складові. І цей пісок розноситься по окрузі”- пояснює еколог.

Викладач Київського національного університету Сергій Сніжко опублікував фото з супутника – вид земної поверхні в пустелях американського штату Арізона і на Чернігівщині. На обох знімках земля пересушена і потріскалася. “Різниця, як бачимо, незначна. В умовах посухи неправильна обробка грунтів, культивування монокультур, знищення грунтоукрепляющіх рослин, знищення лісосмуг призводять до пилові бурі, які знищують верхній родючий шар, стають причиною низького врожаю”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Якщо так далі піде, то потрібно переглядати локації для вирощування пшениці та інших культур. Доведеться зміщуватися на північ. Це стосується і дерев. У Поліссі, наприклад, гине сосна” говорить Соколенко.

За словами синоптика Харківського гідрометцентру Ігоря Кибальчича, через зміни клімату на півдні України можуть з’явитися пустелі. Під загрозою три області  Миколаївська, Одеська і Херсонська.

10 років нас очікують посухи та урагани
Завідуюча відділенням кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Інституту гідрометеорології Вазіра Мартазінова попереджає  погодні умови, які спостерігаємо зараз, будуть в Україні в найближче десятиліття. Засухи, штормові вітри, різке коливання температур.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Україна чекає 10 років посух і ураганів: продукти серйозно подорожчають, води не буде вистачати. Ексклюзив