facebook

Жінка перед Святами: три обов’язкових «НІ» для себе

Кажучи обов’язковi«НІ» передріздвяним безyмcтвам, ти віднайдеш рівновагу і приготуєш серце на прихід Новонарoдженого.
Кілька років тому, спинаючись на пальцях, аби рештками сил причепити в кімнаті соту гірлянду, я почула, як мій молодший син пошепки каже до однокласника, що зайшов погратися: «Моя мама не любить Різдво». Я все ще пам’ятаю погляд хлопця, суміш здивування і нерозуміння на його обличчі. Знаю, про що він думав: «Яка мама не любить свят???»

Адвент. Час споглядання і роздумів

Згідно з традицією, Адвент походить від латинського adventus, тобто «прихід». Це час приготувань, чотири тижні (цього року — тільки три тижні й чотири неділі) перед Різдвом, час, призначений для споглядання, роздумів та очікування на прихід Месії. В історії Церкви Адвент завжди визнавався часом тиші й приготування серця на прихід Спасителя, який нарoджується. Істинне значення Адвенту часто десь губиться і гuне в грудневому сум’ятті, посеред скaженого готування подарунків для всіх, прикрашання дому, покупок і різних обов’язкових зустрічей.

Adventus перестав бути очікуванням на прихід Христа: він перетворився на час втомливих обов’язків, організаційних заходів та шукання подарунків. Ми поквапливо думаємо про ялинку, миття вікон і святковий стіл, і десь за всім цим губиться сам Ісус. Адвентова «периферія спокою» Лише коли я почула з вуст сина ці жopстокі у своїй щирості слова, то зрозуміла, що у моєму підході до Свят щось не так — і справді може виглядати, ніби я їх не люблю.

Я уважніше придивилася до того, як виглядають мої грудневі приготування, і вражено відкрила, що мій час заповнюють приземлені обов’язки, покупки, прибирання по шафах і боротьба за найкрасивішy прикрашену ялинку в місті. Я витрачала багато грошей на різну зайвину і доводила себе до крайньої втоми отим готуванням, випіканням, прикрашанням, пакуванням подарунків і підписуванням листівок.

Усе це поглинало мене до тієї міри, що я майже повністю забувала про суть Адвенту та духовне значення самих свят. Мій дім — після адвентового марафону — був завжди підготовлений, але моє серце то безумовно ні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Я вирішила, що маю щось змінити. Спростити, мінімалізувати. І насамперед — сказати «ні» непотрібним святковим обтяженням. Відтоді моє приготування набагато менш шалене. Воно й надалі справляє мені радість, я завжди з піднесеним настроєм чекаю на свята, але не перетруджуюся. У цій грудневій біганині я залишила більші «поля», більше простору для роздумів та споглядання. Вирішила очікувати на прихід Христа із більшим спокоєм.

Якщо ти відчуваєш, що потребуєш зміни передсвяткових навичок — ось три випробувані вказівки, що допоможуть тобі спокійніше та плідніше пережити справжній adventus.

Скажи НІ перевтомі.

Вочевидь, не викинеш із календаря всіх передсвяткових приготувань. Подарунки самі не купляться, а ялинка сама не прикраситься. Варто, однак, добре спланувати працю й розподілити завдання між усіма членами сім’ї. Серед так званих святкових обов’язків напевно є такі, що справляють тобі радість. Зосередься на них і дай собі час їх посмакувати. Святкуй життя. Для багатьох, наприклад, це прикра необхідність, а я люблю ліпити вареники. На жаль, протягом року мені бракує часу і мотивації. Але що ближче Свята, то більше мене тішать ці кілька годин, проведених за кухонною дошкою, коли, оточена смачними запахами, я зможу зосередитися на цих простих і точних рухах, і забути про щоденні гризоти.

Інколи я роблю це сама і занурююся в свої думки. Іншим разом беру в допомогу (і в компанію) когось близького — ліплення іде веселіше і стає прекрасною нагодою для спокійної бесіди. Тебе не приваблює ліплення вареників? Ну добре, нічого не станеться, якщо ти їх не приготуєш. Зроби святкову випічку, розмалюй імбирні пряники кольоровою глазур’ю. Дуже медитативне заняття! Пам’ятай, що в Адвенті важливий не список справ. Зарезервуй собі вечір п’ятниці на спокійне перебування у колі сім’ї, за гарячим какао або за улюбленою настільною грою.

Що? У вашій родині немає традиції грати у настільні ігри? То цьогорічний Адвент може стати нагодою відкрити для себе цей спосіб буття разом. Головне — дай собі простір, аби по-справжньому і глибоко єднатися з тими, кого любиш. «Змарнуй» суботній пополудень на розглядання пейзажу за вікном, якщо він достатньо прuвaбливий і схиляє до відпочинку. Посидь, подякуй Ісусові в молитві за те, що Він приходить, аби тебе спасти. Зокрема, й від передсвяткової біганини.

Скажи НІ перфекціонізму.

Може, цього року обійдешся без підписування вітальних листівок, або викинеш у макулатуру черговий каталог декорацій і прикрасиш хату не якимось хитромудрим новим способом. Може, на вігілійному столі не буде п’яти видів оселедця, а замість лазаньї будуть звичайні макарони. Для мене сказати «ні» перфекціонізму означає, що подарунки виглядатимуть не так, як із конвеєра Ідеальних Упаковок.

Не буде ідеальних нових свічок-лампадок біля ялинки перед домом, не буде шість різних видів тістечок у подарункових коробочках для дітей, і коробочки будуть просто перев’язані стрічкою. Сказати «ні» перфекціонізму це мати простіший і спокійніший Адвент.

Скажи НІ надмірним витратам.

Менше часу, змарнованого у пошуках ідеальних подарунків по забuтих натовпами торгових центрах, означає більше часу на спокій і відпочинок. Щороку я намагаюся зробити необхідні покупки ще до кінця листопада. Також не купую багато подарунків для однієї людини, як це бувало раніше, а вибираю одну символічну річ, навіть дрібничку. Я стараюся обдаровувати людей присутністю, а не тільки подарунками.

Тому з подругою, замість обмінюватися купленими речами, ми домовляємося зустрітися в улюбленому ресторанчику. Плануємо зустріч на січень, коли святковий натиск і гамір уже буде втихомирюватися і ми зможемо спокійно радіти спільно проведеним часом. Варто пам’ятати, що матеріальні подарунки не замінять справжнього дару, яким нам приносить Новонарoджений Христос. Натомість великі видатки успішно псують святковий настрій, викликаючи зайвий стрес у цей період, і без того напружений.

Ціни зростають, це правда, але посилюється також і споживацьке ставлення до Різдва Господнього. Подовжується час «святкового безyмства», і щойно з полиць магазинів зникають свічки до дня Всіх Святих, як тут-таки починають з’являтися дідоморози із пропозиціями різдвяних акцій. Але чи насправді зайві видатки допомагають нам краще підготуватися до свят?

У передсвятковий період ми дуже легко даємо себе підманити сезонними акціями. І складно цьому дивуватися — ринкові пропозиції бувають корисними і прuвaбливими. Тому ми переглядаємо пишно прикрашені вітрини і видивляємося різні дрібнички, що могли би справити приємність нашим близьким.

Зрештою, немає нічого поганого в тому, щоб приносити одне одному подарунки! Просто — як в усьому — тут важлива поміркованість. Хатні приготування, дбання про дрібниці, прагнення ділитися з іншими — це прекрасні елементи святкової традиції. Однак вони не найважливіші.

Сказати «ні» передсвятковим безyмствам це спосіб віднайти адвентову рівновагу і краще приготувати до приходу Господа не лише свій дім, але і своє серце.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Жінка перед Святами: три обов’язкових «НІ» для себе