facebook

Україна на порозі другої хвилі епідемії коронавірусу, повертаємося до максимуму. Коментар академіка Анатолія Загороднього

15 червня 2020 року на сайті інформаційної платформи «Обозреватель» було опубліковано коментар віцепрезидента НАН України академіка Анатолія Загороднього щодо наявної епідемологічної ситуації в Україні.

Академік Анатолій Загородній вважає, що до кінця тижня, 19 червня, кількість інфікованих COVID-19 в Україні зростатиме й триматиметься на рівні 610-870 випадків. Кількість смертей може досягнути 18-22 на добу. Найбільше хворих прогнозується на Львівщині та Волині, найменше –на Полтавщині, Дніпропетровщині, Сумщині, Херсонщині та Кіровоградщині. Ріст у Києві може дещо уповільнитися. Однак ці дані не враховують збільшення кількості проведених тестів, через що, за словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, суттєво збільшилась статистика тих, хто заразився.

Анатолій Загородній зазначає, що з 10 по 30 травня поступово знижувався рівень захворюваності, до 380 випадків. Через пом’якшення карантину ситуація різко змінилася з початку червня: кількість нових одужалих за день перестала зростати і тримається на постійному рівні 300-350 за день. Водночас почалося стабільне зростання нових інфікованих, що відповідало найбільш песимістичним варіантам попереднього прогнозу на початку червня.

«Якщо поширення вірусу зросте на 20%, то середня кількість нових інфікованих буде по 550 осіб на день. Ми повернемося до максимуму захворілих за добу, і це можна трактувати як початок другої хвилі. У такому разі на добу фіксуватимемо по 13,5 смерті, видужалих – 370. Середня кількість нових активних заражених дорівнюватиме 175 на добу. Епідемія розвиватиметься й на спад не йтиме», – йшлося в попередньому прогнозі НАН України.

Анатолій Загородній уточнив: «Ми розглянули два сценарії для кожної області до кінця тижня 19 червня: із поступовим збільшенням рівня контактності на 20% та зменшенням на 20%. Якщо усереднити результати моделювання по всіх регіонах, то прогноз такий: кількість нових інфікувань за день на 19 червня буде на рівні 610-870, смертей – 18-22. Рівень нових інфікованих на день і надалі тримається між показниками Польщі та Швеції. До речі, в цих країнах, як і в нас, останніми тижнями фіксується зростання захворюваності».

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Водночас учений зауважив зростання кількості тестувань МОЗ із початку червня. Добова сумарна кількість ПЛР та ІФА-тестів становить у середньому приблизно 13 тис. Станом на 12 червня в Україні було проведено 468 тис. ПЛР-тестів, це в середньому 15.7 тесту на одного інфікованого за весь період тестування.

Останніми тижнями на кожного нового інфікованого використовується близько 20 тестів ПЛР та 10 тестів ІФА. За цим показником Україна випереджає США (11), Іспанію (15.5), Францію (9), Сінгапур (12.5) та Швецію (6). Зокрема, за добу 12 червня було зроблено 18 тис. 247 тестувань. Це удвічі більше, ніж 5 червня.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Україна на порозі другої хвилі епідемії коронавірусу, повертаємося до максимуму. Коментар академіка Анатолія Загороднього