facebook

Заборгованість за комуналку: у Мінрегіон роз’яснили, до чого готуватися боржникам

Мінрегіон роз’яснив деталі нового проєкту щодо заборгованості за комунальні послуги. Квартири за борги не забиратимуть, як і 50% заробітної плати.

Законопроєкт № 3613 запроваджує певні тимчасові обмеження до боржників з оплати за житлово-комунальні послуги. В Мінрегіоні відбувся онлайн пресбрифінг заступниці Міністра Наталії Хоцянівської, яка пояснила основні положення зазначеного законопроєкту, який вже встиг обрости фейками та міфами.

За словами Наталії Хоцянівської, перший міф – що за борги забиратимуть квартиру. За даними “ЮрЛіги”, Хоцянівська зазначила, що Законом України “Про виконавче провадження” передбачено – у разі, якщо сума, яка підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (станом на 01.01.2020 це 94460 гривень), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється.

Ще один міф – про стягнення з боржників 50 % заробітної плати. Хоцянівська повідомила, що такі дії відбуваються лише за рішенням суду. Але до суду можна і не доходити, а обмежитися договором реструктуризації.

Третій міф – постраждають малозабезпечені верстви населення. Хоцянівська нагадала, що малозабезпечені верстви населення користуються субсидією. Також законопроєкт передбачає наявність Комісій на місцевому рівні, які й розбиратимуться з можливостями оплати послуг та погашенням боргів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Щодо реструктуризації надуманих боргів, то у такій ситуації, коли платник не згоден із сумою боргу, споживач має право звернутися до Комісій на місцевому рівні, де розбиратимуться з питанням боргу. Заборона щодо виїзду за кордон, користування транспортними засобами та зброєю почне діяти одразу з прийняттям Закону, повідомила Наталія Хоцянівська.

Нагадаємо, згідно з законопроєктом № 3613 “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг”, заборгованість за комунальні послуги планують стягувати по-новому. ASPI news писало раніше, що гендиректор сервісу онлайн-платежів і переказів Portmone.com Святослав Комаха перестеріг українців, як не стати жертвами шахраїв при сплаті комунальних послуг онлайн. Раніше повідомлялося, що нові тарифи на транспортування газу територією України є конкурентними і вигідними.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Заборгованість за комуналку: у Мінрегіон роз’яснили, до чого готуватися боржникам