facebook

У нових правилах перетину кордону знайшли “тріщину”: немає тестів – немає хворих

Правила перетину кордону України і всіх країн Європи змінюються майже щотижня через ситуацію з коронавірусом. Для українців мали намір зробити список небезпечних країн “таким, як у Євросоюзі”. Нові правила мали стосуватися як іноземців, так і українців, що повертаються додому, пише ЄП.

Читайте Знай в Google News!

В уряді вирішили взяти на озброєння західний досвід – мовляв, там знають, як правильно рахувати.

“Ми змінюємо показники: якщо на сьогодні ми вимірюємо кількість активних хворих у тій чи іншій країні, то з 1 серпня це буде повністю так само, як це відбувається у країнах Європи (примітка ЄП: вочевидь, мало йтися про “країни ЄС”). Буде два показники, при перевищенні яких країна буде віднесена до червоної зони”, – пояснив Степанов.

На жаль, зміну правил перетину кордонів, яку ухвалює наш уряд за пропозицією МОЗ, важко назвати інакше ніж хаотичною. За неповні два місяці це вже четверта версія таких правил, що свідчить про брак стратегічного мислення. Але з іншого боку – добре, що в міністерстві чують докори і не наполягають на хибних політиках, а готові їх змінювати. Тож зараз це потрібно робити знову.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Після оновлення критеріїв МОЗ до “червоної зони” перейшли майже всі держави ЄС, у тому числі ті, які досі вважали “найчистішими”.

Та найкраще проблеми “правила 30%” ілюструють азійські держави, особливо Лаос.

У цій державі ситуація з коронавірусом виглядає як утопія на тлі того, що відбувається в більшості країн: на близько 7 млн населення там 20 підтверджених заражень за увесь час (!) пандемії. 19 із них були аж у квітні. За весь час – жодної смерті. Можна сперечатися про те, чи достатньо тестують у Лаосі, однак є й інша причина: ця держава досі тримає кордони практично закритими, зупинені майже всі авіарейси за кордон, а для тих, хто прибуває, діє жорсткий карантин та вимога про обов’язкове тестування.

Вихідними МОЗ як відповідальне за оновлення оприлюднило цей список.

І виявилося, що йдеться не про європейський досвід, а про його імітацію. А ініціатива Міністерства охорони здоров’я не лише не вирішила проблеми, а й додала нових, розкидавши країни по групах, немов випадковим чином.

Але відомство Степанова не змогло навіть повторити європейський досвід.

Нонсенс рішення МОЗ

Занісши до “червоного списку” Данію, яка щодоби робить три ПЛР-тести на 1000 людей (вдесятеро більше, ніж ми!), відомство Степанова водночас вважає безпечною Нігерію, показник тестування у якій – 0,02 тести на тисячу.

А що, все логічно з точки зору нашого уряду. Немає тестів – немає і хворих.

Також у “зеленому списку” країн, звідки пускають в Україну без тестів – охоплені збройними конфліктами Малі, Ємен, Сомалі, Судан та Південний Судан, ДР Конго, Еритрея тощо. Даруйте за сарказм, але це, безперечно, ті держави, рівню тестування в яких наша держава може довіряти (кількість проведених там тестів просто невідома).

Нагадаємо, до “червоного списку” уряд вносить ті країни, де масштаби епідемії є такими, що приїжджі звідти несуть небезпеку для громадського здоров’я і мають іти на 14-денну ізоляцію.

Звісно, потоку пасажирів до України з цієї держави немає, але її приклад яскраво ілюструє абсурдність та несправедливість встановлених урядом критеріїв, особливо на тлі того, що Україна за останній тиждень реєструє, як правило, більше 1000 хворих за добу.

Геть чиста від “корони” Литва із 20 випадками на добу, і Словаччина, і Кіпр, і Німеччина, і Данія, кожна з яких має захворюваність щонайменше втричі меншу за українську за значно вищих показників тестування. Або Грузія, де на всю країну – лише 200 хворих.

Та й сусідня Польща невідомо навіщо внесена у “червону” зону. Днями там дійсно зафіксували нові коронавірусні “антирекорди” – але суттєво менші за українські.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

У нових правилах перетину кордону знайшли “тріщину”: немає тестів – немає хворих