facebook

Україна відзначає День Державного Прапора: історія свята

Україна щорічно 23 серпня відзначає День Державного Прапора. Дата була обрана на згадку про події 1991 року, коли до будівлі Верховної Ради група народних депутатів внесла синьо-жовтий стяг. Українське полонище є одним з головних символів України разом із гімном і гербом.

Цього дня, 23 серпня, у всіх українських містах відбуваються офіційне підняття прапорів, флешмоби, концерти і спортивні змагання, втім цьогоріч через карантин, пов’язаний із пандемією нового коронавірусу, усі масові заходи обмежені, а у деяких “червоних зонах”, скасовані. Також стяг підіймають й представники української діаспори в інших країнах.

Історія Дня Державного Прапора України

Історія нинішнього синьо-жовтого державного стяга дуже давня. А за радянських часів за синьо-жовтий стяг навіть карали ув’язненням на два роки.

Навколо кольору полотнища та порядку кольорів точилося чимало дискусій. Дехто стверджував, що його кольори перевернуті. Утім, згідно із правилом, кольори прапора зчитуються від герба, починаючи від гербової фігури і закінчуючи полем, тобто “зверху вниз”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Так, найбільш поширеним є твердження, що синій колір на прапорі означає мирне і безхмарне небо, а жовтий – пшеничні ниви.

Перше офіційне визнання синьо-жовтого стягу як прапора українського народу відбулося 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила закон, затвердивши поєднання жовтого та блакитного кольорів як стяга Української Народної Республіки.

23 серпня 1991 року групою народних депутатів синьо-жовтий український прапор внесено у сесійну залу Верховної Ради. Наступного дня було проголошено незалежність України, а історичний прапор відправили до музею Верховної Ради. Вже 4 вересня український прапор урочисто підняли над будівлею парламенту.

18 вересня 1991 року ВР підписала постанову, яка надала синьо-жовтому стягу статус офіційного прапора України. Остаточно Прапор Держави Україна затверджено статтею 20 Конституції України 1996 року.

А вже як державний символ синьо-жовтий стяг офіційно затверджено було 28 січня 1992 року. У серпні 2004 року президент України Леонід Кучма видав указ “Про День Державного Прапора України”, який відзначається щорічно 23 серпня.

У Києві на муніципальному рівні відзначають ще 24 липня. Саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над міською мерією.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Україна відзначає День Державного Прапора: історія свята