facebook

Мільйони українців можуть залишитися без газу: кого від’єднають взимку

В Україні близько 9 млн осіб найближчим часом можуть залишитися без газу. Так, уже з 1 січня 2021-го, відповідно до закону, у всіх, хто не встановив газові лічильники, повинні вимкнути блакитне паливо.

“Ви можете подати заявку і до кінця місяця встановити лічильник безкоштовно, інакше вже з 1 січня газопостачання вам буде зупинено”, – розповіли OBOZREVATEL у “Миколаївоблгаз”. Така ситуація – по всій країні. Відповідно до закону “Про комерційний облік газу”, всі, у кого немає лічильників на блакитне паливо, вже з 1 січня 2021 року мають залишитися без блакитного палива.

Облгази в цій ситуації – заручники. Вони фізично не можуть постачати газ, якщо це забороняє закон. З іншого ж боку, в профільному комітеті вже давно існує негласний консенсус: терміни потрібно продовжувати. Однак через місцеві вибори й більш насущні питання рішення досі не ухвалили.

А до вимкнення залишилося всього півтора місяця. Журналістам вдалося зв’язатися з членом профільного комітету Ганною Скороход і заступником голови комітету Олексієм Кучеренком. Обидва подякували за те, що їм нагадали про проблему, і підтвердили: рішення досі не ухвалено.

“Спасибі, що нагадали про питання. Я прямо сьогодні можу зареєструвати законопроєкт, зараз буду з’ясовувати, як так сталося”, – сказав нам заступник голови комітету Олексій Кучеренко. Справа в тому, що вимкнення прописано в законі, тому уникнути цього можна тільки після рішення Верховної Ради – єдиний орган, який має повноваження змінювати закони.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але місцеві вибори, конституційна криза, голосування бюджету фактично змістили акцент. Навіть профільні нардепи, завдання яких законодавчо забезпечувати діяльність у комунальній сфері, про “газову проблему” просто забули. І Олексій Кучеренко, і Анна Скороход пообіцяли найближчим часом розібратися в ситуації і внести необхідні зміни в закон.

Як розповіла голова енергетично-житлових програм “Опори” Тетяна Бойко, близько трьох мільйонів сімей найближчим часом за законом можуть позбутися газу. Водночас експертка вважає, що найімовірніше, блакитне паливо не вимкнуть, хоча повинні були б це зробити.

“Я не думаю, що такій кількості українців вимкнуть газ”, – розповідає експертка. Водночас вона зазначає: в цій ситуації звинувачувати облгази не варто, мовляв, зараз немає можливості за свій рахунок встановити лічильники.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Мільйони українців можуть залишитися без газу: кого від’єднають взимку