facebook

“Уявити неможливо, щоб рішення центральної влади ігнорувались”: українка розповіла, як виглядає локдаун вихідного дня у Чехії

В Україні з 14 листопада ввели «локдаун вихідного дня». Відтак, проти цього найперше виступили ряд міських голів. У соціальних мережах більшість українців підтримала порушників карантину, обурюючись проти введення повного локдауну на вихідних.

А які зараз обмеження закордоном? Про це ІА “Вголос” поспілкувався із українкою Надією Чернецькою, яка вже тривалий час мешкає у столиці Чехії Празі. Адже саме у Чехії, де є 10 мільйонів населення, 4 листопада виявили 15 729 нових випадків коронавірусу. Відтак, країна пішла у повний локлаун.

Як зараз можна в’їхати у Чехію?

Я вже три роки мешкаю у Празі. Два місяці тому перетинала поверталась з України у Чехію. Для цьому мені потрібна була робоча віза. Бо ті, хто їхали лише із біометричним паспортом, їх могли не пропустити. Після повернення у Чехію потрібно пройти двотижневий карантин або здати тест на коронавірус в аеропорту. В принципі, наскільки мені відомо, правила і зараз не змінились.

Чи дотримуєтесь ви правил карантину в Чехії?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Такого навіть уявити неможливо, щоб рішення центральної влади ігнорувались

Я тут уже місяць сиджу на карантині, практично нікуди не виходжу. Ми дотримуємось усіх правил, бо тут здебільшого усі законослухняні. У людей є розуміння того, що хвороба серйозна і вони повинні бути відповідальні за своє життя та здоров’я. Нема такого, що хтось з підприємців може собі дозволити відкрити ресторан і там сидіти. Такого навіть уявити неможливо, щоб рішення центральної влади ігнорувались.

Що зараз працює у Празі?

У Чехії зараз введено режим надзвичайного стану. Також тут діє сувора комендантська година. Вона триває з 9 години вечора до 5 год. ранку. Також тут вже орієнтовно місяць не працюють усі заклади громадського харчування – ресторани, паби та ін… Також закриті спортзали, фітнес-центри та ін.. Навчальні заклади перебувають на дистанційному навчанні.

Купувати продукти у супермаркетах можна лише до 20 години. Бо потім усе закривається. У неділю не працюють навіть продуктові магазини.

За три роки проживання у Празі я вперше бачу, щоб центр міста був порожнім. Зазвичай тут багато людей, місцевих та туристів. Зараз вся ця сфера не працює.

Проте навіть і не в комендантську годину влада не рекомендує виходити на вулиці. Можна лише в аптеки, магазини чи на прогулянки у парки. Разом не може бути більше двох осіб, якщо вони живуть в різних квартирах.

Також тут усі ходять у масках – у магазинах та громадському транспорті стовідсотково. На зупинках теж потрібно очікувати транспорт у медичних масках. Такі обмеження тут діють вже другий тиждень, бо зросла кількість заражень.

Що передбачає комендантська година?

Комендантська година з 21 год. вечора передбачає, що на вулицю можна виходити лише для того, щоб вигуляти домашню тварину. При цьому гуляти можна максимум до 500 метрів від свого дому.

Ті, що працюють після 21 години, повертаючись додому, повинні мати з собою документ, який це підтверджує. А просто так гуляти після 21 – це штраф.

Як контролюють дотримання карантину?

Тут суворо контролюють дотримання карантину та масовий масковий режим. У метро, на зупинках трамваю є поліція і вони все фіксують. У разі недотримання якихось правил людей штрафують.

Які штрафи у Чехії?

Максимальний штраф до 3 мільйонів крон, це орієнтовно 3 мільйони гривень

Штрафи у Чехії доволі високі. Найнижчий – це орієнтовно 17 тисяч гривень. Максимальний штраф до 3 мільйонів крон, ще орієнтовно 3 мільйони гривень. Також тут можливе і кримінальне покарання за порушення норм карантину. Тут все дуже суворо, а тому я б не ризикнула піти на порушення.

Чи були у Чехії протести проти запровадження суворого карантину?

Так, тут були протести. Проте у порівнянні з акціями в Україні вони були малочисельними. Тобто 10-20 людей вийшли на вулицю і висловили своє невдоволення ситуацією та «помахали прапорцями». Також на протести виходили футбольні фани, які були невдоволені тим, що їх не пускають на матчі.

Але в загальному люди дуже відповідально ставляться до карантину. Вони дотримуються усіх правил. Носять маски, рукавички, постійно користуються антисептиками. Старші люди теж дуже налякані і відповідально ставлять до свого здоров’я. Під час першого карантину, котрий був навесні, люди похилого віку могли лише у конкретні години перебувати у магазинах.

Яка ситуація із безробіттям у Чехії?

Зараз справді у Чехії багато людей залишилось без роботи. Усі вони стають на облік та отримують допомогу по безробіттю. Виплати невеликі – це прожитковий мінімум 8-10 тисяч крон. На ті гроші ти можеш прохарчуватись.

За столом усі ображаються, але є розуміння небезпеки

Прага – це туристичне місто, а тому багато людей, котрі працювали у сфері обслуговування, втратили роботу. А це – працівники готелів, ресторанів та ін.. Люди змушені шукати нову роботу. Звичайно, що вони дуже обурені. Держава дає дотації підприємцям. Наприклад, якщо у вас є ресторан і ви орендуєте приміщення, то на час карантину можна не платити. Ті, хто має кредит чи іпотеку, може 2 місяці не платити чи зменшують відсоток. А так за столом усі ображаються, але є розуміння небезпеки.

У Празі тестують населення?

У Чехії відбувається тестування населення. Із цим взагалі немає проблем. Здати тест можна у лікарні, він безкоштовний. Також деякі приватні лабораторії інколи проводять акції, тоді у них можна здати тест на коронавірус безкоштовно. І люди йдуть та здають. При цьому йдуть всі: мають вони симптоми коронавірусу чи ні. Є також і можливість здати платний тест ПРЛ. Він коштує 1700 корун (орієнтовно 1700 грн).

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Уявити неможливо, щоб рішення центральної влади ігнорувались”: українка розповіла, як виглядає локдаун вихідного дня у Чехії