facebook

Росія заснувала Одесу та Дніпро: новий скандал з підручником з історії України для 8 класу

Росія заснувала Одесу та Дніпро: новий скандал з підручником з історії України для 8 класу

В Україні може виникнути новий скандал через підручники з історії України для 8 класу. А все через те, що у них йдеться, що Росія заснувала Одесу, Дніпро, Сімферополь та Севастополь.

Як повідомляє education.24tv.ua, народна депутатка Наталія Піпа заявила, що у підручнику з історії України пишуть, що Росія заснувала кілька українських міст.

“Росія заснувала Одесу, Дніпро, Сімферополь та Севастополь. А якби Гетьманщина і Запоріжжя привели внутрішній устрій та економічну модель до російського зразка, то Росія не чіпала б українську державу!”,–переказує суть підручника Наталія Піпа.

За її словами, конкурсна комісія з відбору підручників рекомендує МОН надати цим книгам гриф “Рекомендовано”. Тому МОН має погодити або не погодити ці підручники (цей етап мають реалізувати вже 15 лютого).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Піпа наголосила, що підручники аналізував професор Віктор Брехуненко. Він обурений тим, що основний посил рекомендованих комісією підручників: “якби Україна рухалась у російському напрямку, і війни не було б, і жити було би краще”.

Депутатка додає, що вже є заява Вченої ради Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського НАН України, де зазначено, що вони суперечать здоровому глузду.

Що з цими підручниками рекомендує зробити Наталія Піпа:

  • скасувати рішення про рекомендацію цих підручників;
  • провести перевірку на плагіат усіх затверджених підручників з історії України для 8 класу;
  • створити незалежну комісію та залучити фахівців, які б ухвалили остаточне рішення

Наталя Піпа також готує депутатські звернення до МОН, СБУ та Ради національної безпеки і оборони України.

Скандали з помилками у шкільних підручниках

  • У підручнику “Захист Вітчизни” за 10 клас автори допустили обурливу помилку. Вони проілюстрували інформацію про Збройні сили України знімком із російськими військовими. На зображенні видно, що військові–в російському екіпіруванні та тримають у руках відповідну зброю.
  • У підручнику історії розповідали, що Київ засновано у 19 столітті, а Софійський собор та Києво-Печерська лавра–пам’ятки тих часів.
  • У робочому зошиті початкових класів з предмету “Я досліджую світ” поряд з Тарасом Шевченком та Лесею Українкою поставили фото зірок Надію Дорофеєву та Монатіка.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Росія заснувала Одесу та Дніпро: новий скандал з підручником з історії України для 8 класу