facebook

Хвиля суїцидів серед підлітків: чи пов’язані ці випадки між собою

Хвиля суїцидів серед підлітків: чи пов’язані ці випадки між собою

У Києві та області зафіксували вже шість нібито самогубств дітей.

Протягом січня-лютого 2021 року у ЗМІ з’явилась низка повідомлень про смерті дітей у Києві та області в наслідок можливих самогубств.

Так, 20 січня у Голосіївському районі столиці 12-річний хлопчик випав з вікна на 15-му поверсі. Бригада швидкої констатувала смерть. Обставини трагедії невідомі.

28 січні Нацполіція повідомила про смерть 10-річного хлопчика з села Чайка, який випав з вікна 15 поверху.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

1 лютого у Шевченківському районі 16-річна дівчинка вистрибнула з вікна 5-го поверху. Попередньо правоохоронці з’ясували, що дівчина посварилась із хлопцем, потерпілу госпіталізовано до медичного закладу.

2 лютого в Голосіївському районі дівчинка 13 років випала з 3-го поверху і загинула.

2 лютого у Дніпровському районі столиці з 9-го поверху зістрибнула 16-річна юначка. Дівчина була госпіталізована із закритою черепно-мозковою травмою, забоєм м’яких тканин голови, тулуба та кінцівок.

Також 2 лютого у Києві 13-річна школярка наклала на себе руки, стрибнувши з балкона 17-го поверху, йдеться у повідомленні телеканалу «КРОКУС». Родич загиблої на своїй сторінці у Facebook розповів, що дівчинка була відмінницею, прекрасно малювала, писала вірші. Вивчала англійську і китайську мови, захоплювалася японською культурою. Будувала плани на майбутнє. Любила сім’ю та обожнювала молодшого братика. Була відкритою, доброю і веселою дівчинкою. Перші зміни з’явилися після зимового карантину. У дівчинки пропало бажання робити уроки, вона не випускала телефон з рук під час їжі та під час уроків. Одного разу на запитання бабусі: «Як справи?», школярка відповіла: «Ще не здохла» (саме таку лексику використовують в так званих «групах смерті»). Часто малювала чорною ручкою людей без очей.

15 лютого на Позняках стався новий ймовірний випадок дитячого самогубства: 13-річна дівчинка впала з балкона 14-го поверху. Врятувати дитину не вдалося.

16 грудня з’явилась інформація, що у наслідок флешмобу в TikTok дві учениці сьомого класу випили по 40 таблеток дротаверину (входить до складу «Но-шпа»). Одна з дівчат померла, а інша перебуває в лікарні, її стан вже середньо стабільний. За словами уповноваженого президента з прав дитини Миколи Кулеби, до інциденту можуть бути причетні небезпечні інтернет-ігри. Про це чиновник написав на сторінці в Facebook:

За попередніми даними, є підозра, що ці випадки пов’язані з небезпечними «іграми», які поширюються в Інтернеті.

Зверніть увагу! У соцмережах почали поширюватися чутки про нові «групи смерті», які доводять дітей до самогубства. Наразі ця інформація не підтверджена і достоту не відомо чи пов’язані усі ці випадки між собою.

Батькам варто спостерігати за поведінкою своїх дітей, щоб запобігти трагічним ситуаціям.

Багато підлітків знають про такі групи і вступають в них. Адже для них це всього лише гра, в якій ти можеш показати, що не слабак і ти вже дорослий. Подібних груп багато, але у всіх одна мета – залучити підлітка в гру зі смертю, – написав родич 13-річної загиблої школярки.

Микола Кулеба порадив українцям поговорити з дітьми про небезпеку онлайн і нагадати їм основні правила користування соцмережами. Зокрема не спілкуватися з незнайомцями, та не повторювати дії, які пропонуються в мережі.

А для того, щоб підвищити свою компетентність в питаннях профілактики та вчасного реагування на ознаки готовності до скоєння суїциду ви можете переглянути курс «Стратегії профілактики та вчасного реагування на прояви суїцидальної поведінки неповнолітніх»Стратегії профілактики та вчасного реагування на прояви суїцидальної поведінки неповнолітніх.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Хвиля суїцидів серед підлітків: чи пов’язані ці випадки між собою