facebook

Армія ветеранів. Чому Рада дозволила “миттєву мобілізацію” резервістів

Верховна Рада запровадила новий вид призову українців – мобілізацію резервістів. Тепер їх можна відправити на фронт за рішенням президента. Однак обіцяють, що це торкнеться тільки тих, хто вже має бойовий досвід. Детальніше читайте в матеріалі РБК-Україна.

Під час ескалації в Криму і на Донбасі в 2014-2015 роках український уряд активно використовував єдиний наявний і досить оперативний механізм поповнення лав Збройних сил – мобілізацію військовослужбовців. Всього було проведено шість хвиль такої мобілізації, і під неї потрапило близько 200 тисяч осіб.

При цьому сама процедура, незважаючи на заявлену терміновість, йде не так швидко. Спочатку президент повинен видати указ про мобілізацію, а потім протягом двох днів документ повинен бути розглянутий і затверджений Верховною Радою.

З 17 березня 2014 року, коли першим такий указ видав виконувач обов’язків глави держави Олександр Турчинов, в Україні діє особливий період. Однак це не вплинуло на прискорення призову громадян до військ. Новий закон від команди Зелених кардинально змінює цю ситуацію. І це відбувається на тлі відведення російських військ до українських кордонів і повідомлень розвідки про можливу ескалацію на Донбасі.

Дзвінок по-новому
Майже рік тому, у травні 2020 року, він подав до парламенту законопроект 3553. Він передбачає новий інструмент швидкого реагування на наступ противника. В особливий період глава держави на посаді Верховного Головнокомандувача отримує право самостійно оголосити поклик резервістів. Цей документ парламент ухвалив на позачерговому засіданні 30 березня.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Цікаво, що закон прямо не говорить тільки про резервістів першого етапу, тобто найосвідченіших і навчених бійців – ветеранів з досвідом бойових дій. Але парламент запевняє, що в першу чергу йдеться про них.

“Є багато чуток, що це зловить людей на вулицях для призову – це повна нісенітниця”, – заявив РБК-Україна голова комітету з нацбезпеки Олександр Завітневич (“Слуга народу”).

Володимир Селенський на параді до Дня Незалежності (Фото: Віталій Нозач/РБК-Україна)

Виклик резервістів відбуватиметься лише за погодженням з Головнокомандувачем Зсу, нині цю посаду обіймає генерал Руслан Хомчак.

Новий закон також повністю змінює систему військових призовів. Зараз саме Центри підбору персоналу та соціальної підтримки з більшими повноваженнями «ловлять» призовників. Зокрема, поліція зможе бути залучена до цього процесу легально.

Персональні дані всіх військовослужбовців будуть внесені до Єдиного реєстру за лічені межі. Крім того, значно посилили покарання для “ухильників”. Штрафи збільшуються в десятки разів – до майже 12 тисяч гривень, а резервістам, які не хочуть повертатися на фронт, і навіть загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Юридична сотня, яка допомагає військовим і ветеранам, вважає таке покарання занадто суворим. Особливо з огляду на те, що підстави, терміни і критерії їх повторного набору в законі занадто розпливчасті.

«З огляду на ці фактори, кримінальна відповідальність за ухилення від призову в особливий період є надмірною», – розповіла виданню координатор аналітичного напрямку «Юрсотний» Вікторія Івасик.

Але головна небезпека, на думку юристів, полягає в тому, що президент отримує право самостійно вирішувати, коли і на скільки призивати тих, хто вже служив. Речник «Юридичної сотні» називає ситуацію «подвійним виконанням конституційного обов’язку».

Крім того, правозахисники вказують на порушення прав ветеранів на мирне життя і працю. Оскільки роботодавець може відмовити в працевлаштуванні резервіста, побоюючись, що його працівник в будь-який час на невизначений термін буде прийнятий на війну.

Армія кращих
“Інформація про призов необмежену кількість разів і на необмежений термін не відповідає дійсності”, – сказав РБК-Україна Олександр Савитевич.

За його словами, закон містить необхідні заходи для уникнення подібних ситуацій. Зокрема, забороняється повторно дзвонити резервісту, якщо він прослужив більше року в рамках такого дзвінка раніше. Такі будуть мобілізовані тільки за їх згодою.

Нардеп також звертає увагу на те, що ветерани, які покликані, будуть підлягати всьому спектру соціальних виплат і гарантій, передбачених для рядових мобілізованих ветеранів.

Станом на 1 січня цього року, зазначає він, 11,2 тисячі ветеранів добровільно підписали контракти на службу у військовому резерві. З них близько 5% – з бойовими військовими частинами.

“Відповідно до Концепції кадрової політики у Збройних Силах на період до 2025 року, в умовах продовження особливого періоду планується мати на обліку загальну чисельність оперативного резерву на рівні близько 250 тисяч осіб”, – зазначив голова профільного комітету Ради.

Українські військові в зоні АТО (Фото: Віталій Нозач/РБК-Україна)

З метою підтримки навичок резервістів і заохочення їх укладати договори на службу – щорічно планують проводити тренувальні табори для близько 20-25 тисяч осіб. Він вважає, що якщо кількість резервістів-контрактників зросте, вони стануть основою для набору бойових частин в особливий період.

Але головне питання, яке закон залишає без відповіді, які підстави можуть змусити терміново скликати Зеленського і відправити на фронт “армію ветеранів”. У нього є своє бачення цієї ситуації. Він вважає, що їх можна назвати тільки в разі “різкого загострення” військової ситуації.

«Посилення обстрілів на лінії розмежування не є приводом для виклику резервістів», – впевнений народний депутат.

«Юридична сотня» вважає, що закон порушує Конституцію, а саме принцип розподілу влади. На думку правозахисників, заклик резервістів є “прихованою мобілізацією”, яка буде здійснюватися без згоди парламенту.

Висновок Загального науково-експертного управління парламенту до законопроекту також говорить про порушення Основного Закону. Зазначається, що надання Президенту права декларувати призов військових є сумнівним з точки зору обсягу його конституційних повноважень.

Вибрані мотивовані
“Ми не боїмося цього закону”, – сказав РБК-Україна ветеран АТО і військовий психолог Андрій Козінчук.

При цьому прийнятий Радою документ резервіст назвав “млявим” і “незрозумілим”. За його словами, ветерани АТО/ООС – це здебільшого мотивовані люди і немає необхідності впроваджувати в законодавство «репресивні» методи, щоб спонукати їх захищати країну.

Козінчук вважає, що лише близько 20% резервістів можуть бути “відмовниками” в разі оголошення призову. Але вони мають на це право, впевнений військовий психолог. “Вони вже довели все для себе”, – пояснив він.

Колишній військовий відноситься до тих резервістів, які готові добровільно повернутися на фронт, не чекаючи указу президента. Правда, і причина цього повинна бути вагомою – пряма атака росіян або прорив лінії оборони.

“Повірте, вони знову прорветься на військову службу… Я їж в усі регіони, спілкуюся з ветеранами, і навіть ті, хто влаштувався і мають роботу, сім’ю, дітей, в разі “чіткогоруху” (маючи на увазі військовий напад Росії, – Ред.)

Український танк в зоні АТО (фото: Віталій Нозач/РБК-Україна)

Найбільш підготовлені та мотивовані ветерани, каже Козінчук, вже підписали контракти зі своїми командами і готові в будь-який момент вийти на фронт. На його думку, такі бійці повинні бути націлені на підготовку закону. Але спроби закликати Збройні сили недостатньо мотивованих людей лише знизують обороноздатність країни, додав він.

“Нещодавно я використав військовий рюкзак, щоб розібратися. Тому що у ветеранів є така традиція – починається весна, до потрібно пройти через рюкзак, зняти зиму, покласти весну. Звичайно, я не хочу війни, але якщо такий «хід» буде навіть цікавим», – сказав колишній військовий.

Міністерство у справах ветеранів пообіцяло дати РБК-Україна свою позицію щодо норм прийнятого закону. Зокрема, чи не порушують вони права і свободи ветеранів. Але до моменту публікації статті видання не отримало коментарів. У відомстві попросили додатковий час для аналізу закону і підготовки відповіді.

Останні дні березня пройшли на тлі ситуації на Донбасі. Українська та російська сторони звинуватили один одного у підготовці провокацій та спробі повернути конфлікт у гарячу фазу. Ухвалення закону про термінове звернення ветеранів також потрапляє на полотно мілітаризації опонентів. Тепер багато що залежить від того, чи дасть Росія привід зеленському найближчим часом скористатися новою владою.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Армія ветеранів. Чому Рада дозволила “миттєву мобілізацію” резервістів