facebook

Лікарняний при коронавірусі: як отримати і чи заплатять за самоізоляцію

На папері держава про нас турбується, а як насправді

Україну остаточно накрила третя хвиля коронавірусу. Кількість нових випадків заражень залишається стабільно високою, а смертність оновлює антирекорди кілька днів поспіль (за останню добу від ковіду померли 433 людини). У такій ситуації, коли все більше українців звертається за медичною допомогою, зростає потреба і лікарняних виплат. Як отримати лікарняний з діагнозом “коронавірус” і чи передбачені виплати від держави тим, хто не захворів, але змушений призупинити роботу, опинившись на самоізоляції – з’ясовував “Апостроф”.
Хворіємо два тижні, грошей чекаємо півроку
Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” визначає, що працюючі українці, в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, мають право на отримання матеріальної компенсації. По простому – виплату лікарняних.

Підставою для виплати лікарняних є лист непрацездатності, який має право виписати лікар у місті або фельдшер у селі.

Взагалі-то, виписувати листки непрацездатності медпрацівники повинні лиш після особистого огляду пацієнта. Але у випадку з коронавірусом є нюанси. Так, в період пандемії відкрити лікарняний лікар або фельдшер може дистанційно, після звернення хворого і його опитування по телефону або інтернет-телефонії.

Такий лікарняний нічим не відрізняється від оформленого лікарняного, як, наприклад, у зв’язку з захворюванням на сезонний грип. Оплачується він в залежності від страхового стажу працівника:

– 50% середньої заробітної плати – страховий стаж до 3 років;

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– 60% середньої заробітної плати – страховий стаж від 3 до 5 років;

– 70% середньої заробітної плати – страховий стаж від 5 до 8 років;

– 100% середньої заробітної плати – страховий стаж понад 8 років;

Точніше, так по закону повинні оплачуватися лікарняні. А ось в реальності, судячи з відгуків в соцмережах, все інакше.

“Хворіла коронавірусом з 26 листопада по 14 грудня, а лікарняні ще не отримала”, – скаржиться в соцмережах Оксана Слічко із Закарпатської області.

“Хворіла на початку жовтня. Досі чекаю лікарняний”, – додає Ірина Свіргуненко.

Звідки такі затримки? У Фонді соціального страхування (ФСС) визнають проблему (заборгованість за лікарняними в березні становила 1,8 мільярда гривень) і запевняють, що у всьому винна, звичайно ж, пандемія. Ще в грудні минулого року навантаження на систему охорони здоров’я збільшилось, і, як наслідок, збільшилися витрати ФСС.

“Наприклад, у грудні 2020 року Фонд прийняв на оплату лікарняних 2,4 мільярда гривень – на 1,5 мільярда більше, ніж в грудні 2019 року”, – зазначили у Фонді.

Можна спрогнозувати, що в подальшому ситуація буде тільки погіршуватися, адже бюджет ФСС – це 9,5% від ЄСВ. А борг роботодавців по ЄСВ, за даними Пенсійного фонду, становить близько 20 мільярдів гривень. Ось і виходить, що пандемія і карантин, які ніяк не сприяють розвитку економіки, залишаться каталізаторами зростання заборгованості по ЄСВ. Як наслідок, доходи ФСС будуть скорочуватися, а витрат буде все більше, адже хворих буде більше.

Втім, на думку економіста Андрія Блінова, держава здатна утримати ситуацію, адже локдаун-2021 відрізняється від локдауну минулого року.

Лікарняний на самоізоляції

Однак вимушено призупинити роботу можна не лише заразившись коронавірусом, але ще й опинившись в умовах, коли необхідна самоізоляція або обсервація.

А кому вона потрібна? На це питання відповідає “карантинна” постанова Кабміну №1236 від 9 грудня 2020 року. Відповідно до цього документу, самоізоляція “прописана” людям, які мали контакт з підтвердженим випадком ковіду, хворим на коронавірус в легкій формі (без госпіталізації) або людям з підозрою на ковід. Також самоізоляція необхідна громадянам України, які повертаються з-за кордону або з ОРДЛО та окупованого Криму.

Для тих, хто самоізолювався, Фонд соціального страхування також зобов’язаний оплачувати лікарняні.

Наказ МОЗ №455 від 2001 року визначає, що лист непрацездатності видається на весь період перебування застрахованої особи в самоізоляції, обсервації. У лікарняному повинна бути написана причина: “ізоляція від COVID-19 – 11”.

“Для отримання від Фонду допомоги, необхідно передати отриманий лист непрацездатності своєму роботодавцю, який оформляє заяву-розрахунок і передає її до Фонду на фінансування”, – зазначали у Фонді соціального страхування.

Заяву-розрахунок можна подати дистанційно. І зробити це можуть також ФОПи, які платять єдиний соціальний внесок.

Але оплачується такий лікарняний, починаючи з 6 дня непрацездатності та до завершення самоізоляції. Правда, держава компенсує на самоізоляції тільки 50% середнього доходу, незалежно від страхового стажу. Втім, ця норма не стосується медиків. Їм, навпаки, буде компенсовано 100% середнього доходу без прив’язки до страхового стажу.

А хто ж оплатить перші 5 днів лікарняного на самоізоляції? У теорії – роботодавець. Про це говорить і норма закону “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

“Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України”, – йдеться у законі.

Цей “порядок” – окрема постанова уряду №440. Але там немає ні слова про те, що роботодавець має оплачувати перші п’ять днів лікарняного свого співробітника на самоізоляції. Адже самоізоляція – це не втрата працездатності внаслідок “захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві”.

За великим рахунком, навіть держава робить це неохоче. Так, за даними Фонду соціального страхування, з початку пандемії по березень 2021 року самоізоляцію за кошти держави пройшло понад 100 тисяч осіб. Їм виплатили 114 мільйонів гривень.

З огляду на те, що за весь час пандемії перехворіло понад 1,7 мільйона українців, то 100 тисяч оплачених лікарняних за самоізоляцію – вкрай мало. Адже один хворий напевно контактував як мінімум з однією працездатною людиною, якій потім потрібна була самоізоляція і оплата лікарняного. Тобто оплачених лікарняних теоретично повинно бути як мінімум 1,7 мільйона (насправді, набагато більше). Тоді чому тільки 100 тисяч?

Вся справа в тому, що навіть якщо ваш батько, бабуся, кум, брат, сват, на жаль, заразилися коронавірусом, а ви з ними контактували напередодні, то ніхто не зобов’яже вас закритися на самоізоляції.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Лікарняний при коронавірусі: як отримати і чи заплатять за самоізоляцію