facebook

Виміряти щастя дуже складно – це багатофакторна і багаторівнева конструкція, – Толкачов

Чи можна виміряти рівень щастя в країні – і якщо так, то як?Це питання у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» розглядає футуролог Олексій Толкачов.

«Виміряти щастя дуже складно – це багатофакторна і багаторівнева конструкція. Багато хто може сказати: хто багатший, той і щасливіший. Насправді – зовсім ні. Ми можемо говорити, що в США зараз хмарочоси, ролс-ройси, маєтки… Але у нас теж все це є – в олігархів. Однак в США влада під час карантину давала до шістсот доларів підтримки в тиждень. Люди розуміли, що так чи інакше не здохнуть з голоду. Але і США не найщасливіша країна у світі. Уже п’ятий рік поспіль перше місце в цьому рейтингу займає Фінляндія», – каже Толкачов.

А в Фінляндії, зазначає він, холодно. Алкоголю там вживають багато – менше, ніж наші північні сусіди, але ж фінам треба грітися. Але Фінляндія, Данія, Швеція і навіть Швейцарія – це країни, де матеріальне споживання не є пріоритетом.

«У такій країні ти можеш просто сидіти під пледом і пити гарячий чай, і тобі добре. Головне – стан захищеності, доброти, гармонії з навколишнім світом. Це не вимірюється в рівні ВВП на людину. Міжнародний рейтинг щастя оцінює не тільки багатство країни, а й соціальні умови, щирість людей, наявність свободи вибору, захищеність, упевненість в майбутньому… Там колосальна кількість показників», – розповідає Олексій Толкачов.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Виміряти щастя дуже складно – це багатофакторна і багаторівнева конструкція, – Толкачов