facebook

Сюрприз для отримувачів субсидій і соцдопомоги: чекайте в гості інспекторів

Якщо не пустити контролерів до оселі, виплати автоматично припиняються

В Україні готують масштабні перевірки одержувачів соціальної допомоги. На офіційному сайті Мінсоцполітики виставлено на громадське обговорення проєкт постанови Кабміну, яким прописується порядок таких перевірок.

Інспектори будуть ходити по домівках, вивчаючи на практиці, як живуть ті, хто претендує на бюджетні гроші або вже їх отримує. Причому, якщо не пустити контролерів до оселі, виплати автоматично припиняються.

Варто зазначити, що ідея ця не нова. Мінсоцполітики вже хотіло запустити перевірки соціальних інспекторів у рамках верифікації одержувачів субсидій.

Але інститут соціальних інспекторів на повну силу так і не запрацював. А Конституційний суд визнав незаконною норму про можливість призупинення виплат.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але цього разу Мінсоцполітики підготувало новий проєкт постанови, який, по суті, реанімує ідею з масовими «виїзними» перевірками.

 

Тільки цього разу мова йде вже не тільки про субсидіантів, а взагалі про всіх одержувачів соцдопомоги, як приватних осіб, так і, наприклад, дитячих будинків тощо.

Якщо його приймуть, перевірки почнуться вже з 1 січня 2022 року.

Почнемо з того, що житло людини є недоторканним, і проникнути до нього без дозволу власника можна лише за рішенням суду. Крім того, Конституційний суд свого часу вже вказував на неприпустимість припинення соціальних виплат, якщо немає вагомих доказів, що людина отримує їх незаконно.

 

Широкі повноваження перевіряючих, які їм хочуть надати, і зовсім відкривають можливості для масштабної корупції на місцях – люди будуть змушені «домовлятися» з інспекторами, аби за їхньою наведення у сім’ї не забрали субсидію або допомогу, – зазначає голова адвокатського об’єднання «Кравець і Партнери» Ростислав Кравець.

Нагадаємо, 19 травня 2021 року уряд прийняв рішення, згідно з яким розгляд питань щодо призначень житлових субсидій на наступний рік домогосподарствам, що отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, буде проводитися без звернень громадян, окрім:

домогосподарств, яким грошова субсидія надавалася у грошовій безготівковій формі;
домогосподарств, яким грошова субсидія була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень, внутрішньо переміщені особи);
домогосподарств, яким грошова субсидія була призначена без урахування окремих осіб з-поміж зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Сюрприз для отримувачів субсидій і соцдопомоги: чекайте в гості інспекторів