Особливості новому штаму “Дельта”: передається через шлунково-кишковий тракт.
Прояви штаму «Дельта» часто подібні на сильну застуду, особливо у молодих людей. Проте штам має дуже високу заразність та частішу госпіталізацію.
Про це Тvoemisto.tv розповіла головна епідеміологиня Львівщини, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко-Тімко.
«Штам «Дельта» може супроводжуватися більшим ураженням слизової, органів слуху, частішими розладами шлунково-кишкового тракту та частішим виникненням важких тромбозів», – каже епідеміологиня.
Крім того, в інфікованих штамом «Дельта», є такі симптоми, як: висока температура, біль в горлі, кашель, нежить і слабкість на фоні відсутності температури. Проте, на відміну від звичайної застуди, перебіг захворювання є важчим.
Директор Львівської обласної інфекційної лікарні Сергій Федоренко у розмові з Тvoemisto.tv також підтвердив, що штам «Дельта» має більшу ступінь інфікування та заразності.
«Початок захворюваності відрізняється від того коронавірусу, який у нас був. Штам «Дельта» здебільшого не викликає втрати нюху, смаку. Хвороба починається як звичайна респіраторна вірусна хвороба: у людини може бути незначне підвищення температури, катаральні явища. Але згодом, через 5-7 днів розвивається більш важчий період – може виникати двобічне ураження легень, бронхопневмонія, зниження сатурації, гарячка», – каже він.
За словами Наталії Іванченко-Тімко, штам «Дельта» на 60% заразніший, аніж попередній.
«Раніше вважалося, що контактна особа, яка перебуває у приміщенні одночасно з хворою людиною упродовж 15 хвилин, має високий шанс захворіти. Якщо говорити про «Дельта»-антиген, то достатньо лише 5-7 хвилин спілкування з хворим, аби заразитися», – зазначила співрозмовниця.
Змінилися також шляхи передачі штаму «Дельта». Якщо раніше вірус передавався повітряно-крапельним шляхом, через дихальні шляхи і слизові оболонки, то на сьогодні доведено ще один шлях передачі – через шлунково-кишковий тракт. Тому більшість пацієнтів з штамом «Дельта» мають кишкові розлади – нудоту, зниження апетиту, болі в кишківнику. Через це хворі не завжди можуть відрізняти коронавірусну хворобу від харчової токсикоінфекції, почати займатися самолікуванням, що може призвести до більш важкого перебігу та наслідків.