facebook

Знайте ваші права: коли не потрібно здавати гроші на школу

Знайте ваші права: коли не потрібно здавати гроші на школу

Ні для кого не новина, що в школах часто збирають на “штори в клас” або “подарунок учительці”. Підноситься це все як благодійність, але по факту від батьків наполегливо вимагають гроші.

В яких випадках побори незаконні і куди скаржитися, з’ясувало НВ.

Нові штори, зручні парти, лампочки в клас і інша матеріально-технічна база лежить виключно на директорові цього закладу. Керівник школи зобов’язаний забезпечити класи всім необхідним для проведення занять. Саме директор стежить за тим, щоб навчальний заклад відповідав вимогам стандартів і ліцензійних умов МОН.

Крім того, це прописано в ч.6 ст. 25 Закону України “Про освіту”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

З цього випливає, що протизаконно збирати гроші на:

  • ремонт школи
  • миючі засоби
  • нові парти
  • сучасну дошку
  • підручники і друковані зошити
  • крейду та іншу канцелярію

Батьки можуть здавати гроші тільки на особисті речі для дитини.

Також часто батьків просять здати “гроші на благодійність”. Для цього у кожної школи в Україні є спеціальний рахунок. Але він заведений виключно для справжньої благодійності, а не для вибивання грошей з батьків під цим приводом. Фраза “у вас борг за оплату благодійного внеску” – не має нічого спільного з благодійністю, яка має на увазі добровільне внесення коштів у будь-якій не фіксованій сумі.

Але найчастіше в школах під благодійністю мають на увазі додаткові джерела нечесних доходів.

Фінансовий буллінг

Коли батьків змушують здавати гроші на те, що повинна забезпечувати школа, вони повинні попередити керівництво закладу про те, що подібні вимоги є економічним буллінгом і поборами. І вони не мають наміру здавати гроші.

Якщо відмова батьків здавати гроші позначається на ставленні до дитини, то потрібно реагувати негайно.

Перше – отримати докази протиправної поведінки педагога, батьків або інших дітей. Цифровий запис розмови з метою захисту прав дітей дозволен без згоди вчителя.

Після з доказами потрібно звернутися в адміністрацію школи і вимагати перевірку. Часті випадки, коли ініціатива батьків і вчителя різниться з політикою школи і її директора.

Якщо немає ніякої реакції, то потрібно подати скаргу в управління освіти, освітньому Омбудсмену або в поліцію. За подібні дії педагога або главу родкомітету можуть залучити за вимагання.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Знайте ваші права: коли не потрібно здавати гроші на школу