facebook

Чи можна дітям з нежитем відвідувати садок і школу: У МОЗ дали відповідь

Чи можуть діти з нежитем відвідувати школу чи садок? 

У більшості випадків легкий кашель або нежить не є протипоказом для відвідування садка чи школи

У Міністерстві охорони здоров’я дали роз’яснення, чи є нежить і кашель протипоказанням для відвідування садочка чи школи.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на повідомлення на Facebook-сторінці МОЗ.

“У більшості випадків легкий кашель або нежить, особливо — залишкові після перенесених хвороб, не є протипоказом для відвідування закладів освіти. Утім, якщо ці симптоми супроводжуються високою температурою, або з’явилися в розпал сезону ГРВІ, краще залишитися вдома. Зважайте також на пандемію COVID-19”, – йдеться у повідомленні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

При яких симптомах дитині не можна відвідувати садок чи школу

У разі появи наступних симптомів дитині краще залишатися вдома та звернутися по медичну допомогу.

  • висока температура;
  • безперервний кашель;
  • в’ялість та загальна слабкість;
  • втрата або зміна нюху або смаку.

“Якщо дитина температурить, у неї з’явився висип, болі в різних частинах тіла чи ознаки інфекційних захворювань, перед поверненням до школи чи садочка її має оглянути лікар. Він і визначить, чи можна відвідувати школу чи садок”, – зазначили у МОЗ, додавши, що аби повернутися до навчання, дитина має бути активною, мати добре самопочуття і  температуру нижчу за 37,2° без прийому жарознижувальних препаратів.

У МОЗ пояснили, що діти дошкільного та молодшого шкільного віку більш сприйнятливі до вірусних інфекцій та частіше хворіють на гострі респіраторні захворювання. Якщо йдеться про малюків у дошкільному навчальному закладі, то вони хворіють набагато частіше ніж ті, які не відвідують садочок і не мають контактів з іншими дітьми, у т.ч. братами чи сестрами. Упродовж другого року відвідування дитячого колективу кількість захворювань на респіраторні захворювання  зменшується, оскільки вплив великої кількості мікробів та вірусів формує імунітет. Для додаткового захисту, як зазначають у МОЗ, необхідно робити дітям усі необхідні щеплення.

“Навіть якщо дитина вакцинована відповідно до календаря профілактичних щеплень і навіть має додаткові щеплення, вона все одно може інфікуватися вірусами, що спричиняють нежить, біль у горлі, кашель, блювоту та діарею. Адже вакцинація не є 100% гарантією захисту  від усіх можливих захворювань, проте значно полегшує їх перебіг та запобігає ускладненням”, – йдеться у повідомленні.

У МОЗ додали, що варто також навчити дитину певних правил і заохочувати її дотримуватися етикету кашлю і чхання, викидати використані серветки до урни, а також правильно та ретельно мити руки.

“Пам’ятайте, що наближається сезон гострих респіраторних вірусних інфекцій. Щоби знизити ризик зараження чи розвитку ускладнень дітям, а також співробітникам освітніх закладів рекомендовано щорічно здійснювати вакцинацію від грипу”, – нагадують у відомстві

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чи можна дітям з нежитем відвідувати садок і школу: У МОЗ дали відповідь