facebook

Посигналив – заплати штраф: в яких випадках водія можуть покарати

Подача звукового сигналу автомобіля може стати причиною штрафу для водія. Виявляється, в правилах дорожнього руху прописано, коли сигналити правомірно, а коли вважається порушенням.

У яких випадках водія можуть оштрафувати за невиправдану подачу звукового сигналу, розповіли в Auto.bigmir.

Звуковий сигнал автомобіля по ПДР належить до попереджувальних сигналів на дорозі. Далеко не завжди водії використовують його згідно з нормами.

У розділі 9 ПДР зазначено, що попереджувальні сигнали на дорогах заборонено використовувати в населених пунктах, які позначені табличками 5.45 на білому тлі. Поза населеними пунктами ніяких обмежень на звукові сигнали немає.

Також в правилах вказується, що водій має право сигналити з метою попередження, щоб прилягти увагу водія автомобіля, який їде спереду при обгоні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але в реальності, водії використовують звуковий сигнал у багатьох ситуаціях, де потрібно привернути увагу інших учасників дорожнього руху.

“Подавати звукові сигнали в населених пунктах забороняється, крім випадків, коли без цього неможливо запобігти дорожньо-транспортній пригоді (ДТП)”, – йдеться в правилах ПДР.

У яких випадках водій може отримати штраф
Якщо водій сигналить просто так, а не для того, щоб запобігти ДТП, його можуть оштрафувати на 510 гривень. Це передбачено в ч. 2 ст. 122 КУпАП.

Варто відзначити, що поліція практично не штрафує водіїв на дорогах за неправильну подачу звукового сигналу. І на практиці довести, що водій посигналив просто так – дуже складно. Оскільки водії зазвичай сигналять іншим водіям в різних ситуаціях на дорогах, а також пішоходам, щоб привернути їх увагу та уникнути ДТП.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Посигналив – заплати штраф: в яких випадках водія можуть покарати