facebook

Медики назвали новий небезпечний наслідок коронавірус для здоров’я

Медики назвали новий небезпечний наслідок коронавірус для здоров’я


Мільйони людей заразилися коронавірусом SARS-CoV-2 від початку пандемії. Захворювання, спричинене вірусом, може вразити легені, а також мозок та пошкодити там кровоносні судини.

Коронавірус SARS-CoV-2 вражає не тільки легені та дихальні шляхи, але й багато органів людського тіла. Дослідницький консорціум, що включає Німецькі центри досліджень легень (DZL), серцево-судинних досліджень (DZHK) та досліджень інфекцій (DZIF), пояснює у дослідженні, нещодавно опублікованому в спеціалізованому журналі Nature Neuroscience , як SARS-CoV-2 ушкоджує дрібні кровоносні судини у мозку.

Як пише DZIF у поточному прес-релізі, зараження коронавірусом SARS-CoV-2 відбувається через дихальні шляхи. В них також відбувається більшість процесу хвороби.

Однак на ранньому етапі з’ясувалося, що постраждали багато інших органів та кровоносні судини. Неврологічні симптоми можуть виникати як у гострій, так і в пізній фазі захворювання.

До них відносяться звичайне порушення смаку або епілептичні напади, інсульти, втрата свідомості та стану сплутаності свідомості. Як SARS-CoV-2 викликає ці когнітивні та психіатричні симптоми, значною мірою неясно.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Результати про те, чи вірус безпосередньо впливає на клітини мозку, суперечливі. Проте відомо, що збудник атакує кровоносні судини, зокрема головного мозку. Виходячи з цього, міжнародний консорціум на чолі з фармакологом Любека професором Маркусом Шванінгером (DZHK) запитав, який механізм є причиною пошкодження мозку. Для цього дослідники вивчили мікрокровеносні судини і ендотеліальні клітини, що їх вистилають.

Результати досліджень вчених показують, що коронавірус може проникнути в клітину через рецептор ACE2, утворений деякими ендотеліальними клітинами, і викликати характерну патологію, яку можна побачити під мікроскопом.

Вірусний фермент Mpro руйнує власний білок організму NEMO в ендотеліальних клітинах і таким чином запускає програму загибелі клітин. Головний висновок поточного дослідження полягає в тому, що таким чином руйнуються клітини ендотеліальні і гематоенцефалічний бар’єр.

Дослідники вперше виявили механізм, за допомогою якого Sars-CoV-2 безпосередньо пошкоджує мікросудини у головному мозку.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Медики назвали новий небезпечний наслідок коронавірус для здоров’я