facebook

Українцям збільшили податки за свої квартири: кому доведеться віддати 3600 грн до бюджету

Українцям збільшили податки за свої квартири: кому доведеться віддати 3600 грн до бюджету

В Україні у 2022-му податок на квартири збільшиться з 70,8 до 90 грн за кожен квадратний метр, який перевищує норму. Так, за квартиру площею 100 квадратів доведеться віддати 3600 грн.

Це випливає із 266-ї статті Податкового кодексу. Зазначимо, що розмір податку становить до 1,5% мінімалки. Платити потрібно не за всю площу житла, а лише за ту, що перевищує 60 квадратів для квартири та 120 квадратів для будинку.

Місцева влада може зменшити норму та податок

Зібрані кошти платять до місцевого бюджету, тому місцева влада дозволила стягувати, наприклад, податок із квадрата у розмірі не 1,5%, а лише 1% мінімалки. А норму площі збільшити із 60, наприклад, до 80 квадратів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ідея така: брати менше податків можна, а ось збільшити податкове навантаження (зменшити норму та підняти ставку) – не можна. Оскільки місцева влада зацікавлена в наповненні бюджету, найчастіше вона залишає максимально дозволені норми.

“За наявності у власності платника податків об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, зокрема його частки, що перебуває у власності фізичної або юридичної особи-платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25 000 гривень на рік”, – йдеться у Податковому кодексі.

Якщо квартира площею 310 квадратів, то потрібно сплатити 250 квадратів (17,7 тис. грн) і додатково внести до бюджету 25 тис. грн.

У 2022-му потрібно буде заплатити за 2021-й. Кожному власнику “зайвої” нерухомості надійде квитанція (до 1 липня). З моменту вручення квитанції дають 60 днів на сплату податку.

Кому потрібно сплачувати податок за машини?

Українці, які володіють машинами вартістю від 2,2 млн грн та віком не більше п’яти років, мають заплатити 25 тис. грн податку. На це дають 60 днів із моменту отримання квитанції.

Як вказано у ст. 267 Податкового кодексу, квитанція прийде за місцем реєстрації. Якщо ж не сплатити протягом 60 днів, сума податку зростатиме.

Так, оплата за перші 90 днів – плюс 10% до штрафу, після 90 днів – 20%. Крім того, автомобіль чи інше майно можуть заарештувати (так звану податкову заставу).

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українцям збільшили податки за свої квартири: кому доведеться віддати 3600 грн до бюджету