facebook

“Нeбeзпeка яку не очікуєш”: чим загрoжують звичайні вологі серветки

Уряд Великої Британії планує до 2042 року повністю прибрати пластикові відходи.

До переліку заборонених продуктів ввійдуть й одноразові вологі серветки. Виявляється, що вони постійно забивають каналізації, оскільки під час їхнього виготовлення використовується пластик, який не розкладається.

“У виробництві вологих серветок використовують пластик, щоб зробити їх міцнішими”, – розповідає директор фірми з виробництва багаторазових серветок Хелен Ранкін, пише “ТСН“.

Згідно з статистикою, у 93% випадках труби у Великій Британії забиваються саме через вологі серветки. Останньою краплею для урядовців стала величезна 130-тонна груда сміття, яку витягли півроку тому з каналізації у Лондоні та яка складалась переважно з вологих серветок.

В Україні ж про нeбeзпeку вологих серветок говорять лише активісти. “Це пластик, який потрапляє у довкілля. Він викидається у парках, викидається повз смітників, потрапляє в довкілля і отрyює його”, – запевняє засновниця проекту “Україна без сміття” Євгенія Аратовська. Вона також зазначає, що зібрати подібні серветки майже неможливо, оскільки вони є забрудненими, та й для них немає спеціально відведених баків для сміття.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Мешканка Києва Ганна розповідає, що в родині вологі серветки завжди під рукою, а чоловік інколи викидає вже використані до унітазу. “Маленьку таку пачечку, мабуть, дві на тиждень. Це не рахуючи того, що вдома є ще велика пачка вологих серветок”, – зазначає вона.

За словами активістів, знайти альтернативу зовсім не важко.

“Як звичайна вода, так і сухі паперові серветки. Сьогодні вже є можливість купувати спеціальні септичні спреї, причому вони є у великій тарі, їх можна набирати в маленький флакончик, користуватися”, – зазначає Євгенія Аратовська.

У Британії ж почали виробляти спеціальні багаторазові серветки для дітей – з бавовни. У комплекті йде дві коробки – для чистих та забруднених.

“Коробка для ваших чистих серветок, з 25 чистими серветками, які ви можете використовувати раз за разом, вони змочені водою, ессенціальною олією, яка повністю натуральна, тому ви точно знаєте, що потрапляє на шкiру дитини”, – запевняє Хелен Ранкін.

Наразі британські урядовці дали час виробникам вологих серветок, щоб відмовитися від використання пластику під час їхнього виготовлення. А поки радять громадянам зменшити їхнє використання та в жодному разі не викидати вологі серветки до каналізації.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Нeбeзпeка яку не очікуєш”: чим загрoжують звичайні вологі серветки