facebook

Лікар розказала, що робити, щоб максимально себе убезпечити від респіраторних хвороб

Лікар розказала, що робити, щоб максимально себе убезпечити від респіраторних хвороб

Якщо ж у вас з’явилися найменші симптоми застуди, медик радить звернутися до спеціаліста, а не приймати будь-які лікарські препарати.

Жодний профілактичний прийом медичних препаратів не може бути ефективним, якщо він приймається людиною самостійно без призначення лікаря.

Про це в інтерв’ю УНІАН розказала завідувачка відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров’я МОЗ України, лікарка-епідеміолог Оксана Кошалко.

“Єдиний засіб профілактики – вакцинація. Жодний профілактичний прийом медичних препаратів не може бути ефективним, якщо він приймається людиною самостійно без призначення лікаря. Кожний організм – індивідуальний. Таке лікування не може бути застосовано особою на власний розсуд”, – наголосила медик.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Щоб максимально себе убезпечити від респіраторних хвороб, лікар радить елементарні речі: більше часу перебувати на відкритому повітрі, одягатися по погоді, уживати достатню кількість свіжих овочів, фруктів, відпочивати.

Якщо ж у вас з’явилися найменші симптоми застуди, Кошалко радить звернутися до лікаря, а не приймати будь-які лікарські препарати.

“Якщо ви змокли під дощем, то це ще не гарантія захворювання. Не потрібно однозначно впадати в паніку, почекайте явних симптомів, початкових етапів респіраторного захворювання. Якщо симптоми є, зверніться до лікаря задля призначення лікування, аби уникнути розвинення більш серйозних захворювань. Але наперед, однозначно, не варто приймати медикаментозні препарати”, – наголосила лікарка.

Що ж стосується так званого авітамінозу і нестачі сонячного світла взимку, то медик радить для початку здати аналізи, щоб підтвердити той чи інший діагноз.

“Взагалі-то слово “авітаміноз” означає повну відсутність вітамінів. Може бути поняття “гіповітаміноз”, коли зміст вітамінів в організмі зменшується, але щодо їхньої кількості відповідь може надати лише лабораторне дослідження. Достатньо буде харчуватися овочами, фруктами… Однак, у разі наявності стану, який вас насторожує, звертайтеся в медичний заклад задля визначення, яких саме мікроелементів і вітамінів вашому організму не вистачає”, – зазначила Кошалко.

Разом з тим лікарка наголосила, що категорично проти того, щоб люди самостійно назначали собі будь-які препарати, якщо вони не мають медосвіти.

“Якщо у вас є медична освіта, і ви знаєте, який вітамін відповідає за ту чи іншу функцію організму, то, теоретично, можете собі призначити вітаміни. Насправді такі речі визначає виключно лікар. Я категорично проти самостійного призначення будь-яких медикаментів поза лікувальним закладом”, – закликала Кошалко.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Лікар розказала, що робити, щоб максимально себе убезпечити від респіраторних хвороб