facebook

Вакциновані в реанімації. Чому це – нормально

Вакциновані в реанімації. Чому це – нормально

Пандемічне майбутнє вже поруч: у лікарнях вакцинованих буде більше, ніж невакцинованих

В останні тижні через масштабний спалах Covid-19 в Україні утворилися довжелезні черги під пунктами щеплень. Аргумент про те, що щеплення різко знижує вірогідність шпиталізації та тяжкого перебігу хвороби досі не діяв на більшість таких людей. Цього разу охочі вакцинуватися вишикувалися через суворі обмеження, які наклала влада на осіб без щеплення. Вони не мають можливості користуватися громадським транспортом, відвідувати магазини та розважальні заклади, декого обмежили і в праві на роботу.

Проте, і нині кількість невакцинованих дорослих в Україні сягає 60%. «Залізобетонним» аргументом решти антивакцинаторів лишається факт: щеплені люди теж хворіють.

Чому так?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Теорія захисту
Всі схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я вакцини від коронавірусу захищають від важкого перебігу інфекції, ускладнень та смерті. Однак щеплені все одно можуть захворіти та заразити оточення.

Останні дослідження показують, що дві дози AstraZeneca захищають від важкої хвороби та шпиталізації з ефективністю 92% для штаму «дельта»; Pfizer має ефективність 93,7% проти важкого перебігу захворювання, проти зараження штамом «дельта» – на 88%; ефективність CoronaVac становить 65,9% у запобіганні захворюванню штамом «дельта», 87,5% у запобіганні шпиталізації та 86,3% у запобіганні смерті від коронавірусу.

Крім того, важливо пам’ятати, що імунний захист формується через 14 днів після уколу. Нагадаємо, як у березні Віктор Ляшко, чинний міністр, який на той момент був головним санітарним лікарем, захворів на Covid-19 через кілька днів після щеплення, чим підкинув вітчизняним антивакцинаторам псевдоаргументів для відстоювання своїх псевдотеорій.

Викривлена статистика
У розпал нового сплеску епідемії у Франції було подолано символічну віху: тепер у реанімації країни щодня надходить більше вакцинованих людей з тяжкою формою Covid-19, ніж невакцинованих. Такі цифри не є вигадкою окремих супротивників вакцинації, підтверджує Le Figaro.

За офіційними даними, 31 жовтня до лікарень було направлено 26 вакцинованих проти 23 невакцинованих.

«Ось і нова кістка, кинута «антиваксам». Деякі бачать у цьому явний доказ того, що вакцини не працюють. Чи це нормально, що вакцинованих зараз у лікарні більше, ніж невакцинованих?», – ідеться у статті.

Це – нормально, стверджують автори матеріалу. «Як це зазвичай буває в науці, вилучення необроблених даних без включення їх до контексту вводить в оману. У переважно щепленій популяції, де вакцина не запобігає на 100% виникненню важких форм (а лише приблизно на 90%), очікувано, що частка шпиталізованих щеплених людей, імовірно, буде більшою, ніж частка нещеплених. До того ж, якби 100% популяції були вакциновані, то вийшло б, що 100% шпиталізованих були б щеплені», – пояснює видання.

DREES (статистична служба, відповідальна за питання охорони здоров’я та соціальної політики) підкреслює, що «невакциновані люди потрапляють до лікарень удев’ятеро частіше, ніж повністю вакциновані». За даними організації, на 1 млн невакцинованих людей 29 осіб були госпіталізовано до реанімації, у порівнянні з трьома на 1 млн вакцинованих. Те ж саме і зі смертельними випадками: у період з 4 до 31 жовтня 2021 року на 1 млн невакцинованих людей припало 52 випадки смертей, а серед вакцинованих їх лише шість.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вакциновані в реанімації. Чому це – нормально