facebook

“Хворі згоріли заживо”: чому через заупокійну свічку сталася пожежа в реанімації

“Хворі згоріли заживо”: чому через заупокійну свічку сталася пожежа в реанімації

У вівторок, 28 грудня, в опів на десяту вечора в реанімації Косівської центральної районної лікарні, що на Івано-Франківщині, почалася пожежа. За даними рятувальників, її спричинила заупокійна свічка, яку за традицією поставив хтось із медперсоналу в пам’ять за щойно померлим від коронавірусу чоловіком. Однак цього разу це закінчилося трагедією — 3 смерті, двоє медиків у критичному стані.

Докладніше про трагедію у реанімації Косова — читайте далі

Пожежа почалася миттєво, але вибуху не було

Міський голова Юрій Плосконос розповів Новини.LIVE, що пожежа сталася в реанімації на першому поверсі 4-поверхової будівлі лікарні. На одному посту лежало двоє хворих, ще троє — на другому. Усі лікувалися від важкої форми коронавірусу.

“Чоловіку, який помер напередодні, за давньою традицією, поставили свічку. Оскільки у палаті усі хворі перебували на кисні — почалося швидке вигоряння через контакт вогню з перенасиченим киснем повітрям. Але вибуху, про який всі пишуть, не було. Я зайшов до відділення після того, як пожежу загасили, всі вікна були цілі. Деякі розбили, щоб пройшла задимленність. Їх неможливо було відкрити. Якби був вибух — вікна би повилітали, а так частина з них стоїть досі”, — уточнив мер.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Коли помирає хворий — санітарки ставлять свічку у звичайних палатах, але до цього випадку я не знав, що так само роблять і у реанімаціях. Можливо, це трагічний збіг обставин, бо якщо запалити саму свічку, то кисень же у повітрі не загориться. Думаю, її могли зачепити одягом або та свічка перевернулася і мала контакт із речовинами, перенасиченими киснем. Бо все почало горіти дуже швидко”, — додав він.

“Ви собі уявіть, за весь час ковіду у цій реанімації помирали десятки хворих. Тільки у вересні було 19 смертей і це рахуйте було 19 свічок. Але така трагедія сталася саме зараз. Фактично маємо трагічний збіг різних обставин”, — уточнив мер.

Хворі згоріли заживо?

На уточнення Новини.LIVE, як саме померли інші хворі, що знаходилися у палаті реанімації, де сталася пожежа, міський голова відповів, що виходить, згоріли заживо.

Хворі згоріли, виходить, заживо. Бо в одній палаті один обгорівший  (власне, чоловік, який помер природньою смертю, і за яким і ставили заупокійну свічку. – ред.) і ще два на сусідніх ліжках. Всі особи похилого віку. Четверта смерть вже на першому посту. Це жінка, яка швидше за все задихнулася. Другу врятували. Відомо, що на момент пожежі в реанімації, окрім хворих була одна медсестра та одна санітарка. Але хто із них поставив свічку — поки невідомо“, — підсумував Плосконос.

Що сталося у реанімації лікарні — офіційна версія рятувальників

За інформацією Державної рятувальної служби, за попередніми даними розслідування трагедії у Косівській центральній лікарні, вогонь виник на першому поверсі лікарні через грубе порушення правил пожежної безпеки. А саме через необізнаність людей щодо елементарних законів фізики та нехтування правилами безпеки.

Станом на вечір вівторка 28 грудня, в реанімації працювали одночасно 5 кисневих концентраторів, через що повітря було перенасичено киснем.

“Після смерті одного з пацієнтів від Сovid-19, один із співробітників лікарні, за традицією, поставив заупокійну свічку. Від контакту відкритого вогню з перенасиченим киснем повітрям в реанімаційній палаті миттєво зайнялося медичне обладнання, тканина та інші предмети… Швидкого поширення пожежі було не уникнути. Ціна такої страшної помилки — смерть трьох людей”, — підкреслили рятувальники.

Вони також закликали керівників медичних установ суворо заборонити використання відкритого вогню в реанімаційних відділеннях та поблизу кисневого обладнання.

Хто саме загинув і що з лікарями

Новини.LIVE стало відомо, що загинули троє пацієнтів, які на момент пожежі перебували в реанімації. Це 76-річний чоловік, 76-річна і 58-річна жінки. Всі вони жителі Косівського і Коломийського районів. Орім того, постраждали троє медичних працівників — лікар і дві медсестри. Двоє із них у критичному стані — в одного приблизно 80-90 % опіків, у другого — до 20 %. Зараз вони на лікуванні у Івано-Франківській обласній клінічній лікарні.

“Все містечко в шоці”

Мер Косова каже, що все містечко в шоці, бо це доволі прогресивна лікарня, на гарному рахунку, вона добре оснащена, має кваліфікованих лікарів, є опорною для двох районів. Обслуговує 90 тисяч населення цілого району.

Окрім реанімації, у будівлі лікарні, де сталася пожежа є ще три відділення — гінекологія, травматологія і хірургія. Всіх хворих евакуювали у сусідній корпус.

У поліції Івано-Франківської області кажуть, що почали розслідування. Призначена низка експертиз для встановлення причин виникнення пожежі. Внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Хворі згоріли заживо”: чому через заупокійну свічку сталася пожежа в реанімації