facebook

Зламала систему? Відсторонена вчителька другий тиждень ходить до школи

Зламала систему? Відсторонена вчителька другий тиждень ходить до школи

У місті Олександрія Кіровоградської області відсторонена через відсутність щеплення вчителька Лариса Лисюк другий тиждень ходить до школи. Каже, що відсторонити від робочого місця її не можуть.

Директорка “Олександрійського колегіуму” Наталія Малишева вже шість разів викликала поліцію, але на ситуацію це не вплинуло. Про це повідомляє “Суспільне”.

Вчителька історії “Олександрівського колегіуму” в Олександрії Лариса Лисюк відсторонили, бо вона не надала COVID-сертифікат чи довідку, що вона має протипоказання. Попри це, викладачка продовжує ходити на роботу – це триває вже другий тиждень, і зробити з цим нічого не можуть.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами директорки школи Наталії Малишевої, Лариса Лисюк ходить на уроки до колег, знімає це на відео і викладає у соцмережу.

“Де написано, що я не можу перебувати в класі? Відсторонена від чого? Від роботи, а від робочого місця не відсторонена. Від робочого місця мене не можуть відсторонити, я сиджу на робочому місці. Я не маю права? Я вже втратила за ці 10 днів гроші. Мені їх ніхто не заплатить. Я себе захищаю, я себе люблю і поважаю“, – так вчителька відповідає на запитання, чому перебуває в класі.

Сергій Ковбасюк – один із вчителів, на урок до якого вона приходила. Каже, просто хотіла бути присутньою.

“Проводила відеозйомку. На зауваження, що не може знімати відео проведення уроку і дітей, вона не реагувала”, – розповів Сергій Ковбасюк.

З 98 вчителів колегіуму відстороненні троє. Дві вчительки минулого тижня намагалися проводити уроки, зокрема і Лариса Лисюк. 16 листопада директорка навіть видала повторний наказ про відсторонення. Вчителі не лише приходили до школи, а й розповідали “то про Бога, то про сатану”. Навіть маски відмовлялись носити – називали їх намордниками.

Наталія Малишева пояснює– в школу відстороненим вчителям не забороняють заходити, бо іншого варіанту немає. Це підтвердив і начальник управління освіти Олександрійської міської ради Олександр Авраменко.

“Єдине, що директор може зробити – це відсторонити вчителя. Навіть не можемо цих вчительок не допустити у школу, в нас немає такого механізму дій. Перебувати на уроці – це незаконно, адміністрація закладу фіксує ці процеси. Звертаємось до поліції – на ділі має бути якесь роз’яснення щодо допуску чи не допуску таких вчителів до закладу”, – каже чиновник. І додає, що про звільнення через вакцинацію не може бути мови – це незаконно.

Начальник відділу превенції Олександрійського відділу поліції Ігор Байбутліді розповів, що за два тижні директорка зверталась до поліції шість разів.

“Останнє звернення було від батьківського колективу про те, що вони проти, що їх дітей знімають на камеру і невакцинований вчитель проводить заняття“, – зауважив він.

За словами Ігоря Байбутліді, вчительці загрожує штраф 17 тис. грн. Якщо протягом року її ще раз притягнуть до адмінвідповідальності – то вже 34 тис. грн.

Свою чергою адвокат Олексій Суткевич каже, що поліцейські, які приїздять на виклик до школи, можуть не лише скласти протокол, а й припинити правопорушення.

“Вони можуть фактично вивести людину за межі цього закладу і припинити правопорушення”, – наголосив адвокат.

А ще зазначив, що обов’язкова вакцинація від коронавірусу та вимога підтвердити її документами права вчителів не порушує.

“Держава в умовах пандемії, епідемії має право обмежувати ті чи інші права людей. Фактично, держава визначає те, що безпека загальносуспільна має більший пріоритет, ніж право особи на захист своїх персональних даних. Держава не змушує вакцинуватися, вона встановлює обмеження для людей, які приймають рішення не вакцинуватися”, – пояснив Олексій Суткевич.

Справу щодо порушення карантинних норм Ларисою Лисюк поліцейські передали в Олександрійський міськрайонний суд. Сама вона своє відсторонення від роботи теж планує оскаржувати у суді.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Зламала систему? Відсторонена вчителька другий тиждень ходить до школи