facebook

Довге відлуння інфекції: чи буває постковідний синдром після легкого перебігу Covid-19

Довге відлуння інфекції: чи буває постковідний синдром після легкого перебігу Covid-19

Розвиток постковідного синдрому не пов’язаний зі ступенем тяжкості перенесеної коронавірусної інфекції. Його симптоми можуть проявитися навіть після легкого перебігу хвороби.

Про це в інтерв’ю одному з українських інтернет-видань повідомив професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМУ ім О.О. Богомольця Сергій Дубров.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка нещодавно офіційно затвердила це визначення, на постковідний синдром страждають приблизно 10-20% тих, хто перехворів на коронавірусну інфекцію.

Затяжний Covid-19 зазвичай проявляється приблизно через три місяці після інфікування коронавірусом, його симптоми зберігаються щонайменше два  місяці. Йдеться про стани, які не можуть бути пояснені іншим діагнозом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Основні симптоми постковідного синдрому – підвищена стомлюваність, задишка, а також поява ознак когнітивної дисфункції і низка інших проявів, що впливають на повсякденне життя людини.

У деяких пацієнтів гострі фази проявів можуть кілька разів змінюватися тимчасовим поліпшенням стану.

Більшість пацієнтів з постковідним синдромом повністю одужують. Однак деякі з них страждають від довгострокових наслідків, пов’язаних із впливом одразу на кілька систем організму, включаючи легеневу, серцево-судинну і нервову системи.

Ці ефекти можуть проявитися незалежно від початкової тяжкості інфекції. Вони також частіше зустрічаються у жінок середнього віку і у тих, у кого від початку були проблеми зі здоров’ям.

Механізмів тестування затяжного ковідного стану не існує. До того ж досі не зрозуміло, що саме призводить до його прояву.

За словами глави бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхта, постковідний стан не пов’язаний з якимось конкретним варіантом Covid-19.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Довге відлуння інфекції: чи буває постковідний синдром після легкого перебігу Covid-19