facebook

Ранні підйоми на уроки до школи шкодять підліткам: швейцарські вчені назвали причину

Ранні підйоми на уроки до школи шкодять підліткам: швейцарські вчені назвали причину

Початок занять у школі для підлітків варто перенести на більш пізній час. Це позитивно вплине на їхнє здоров’я та самопочуття.

Виявити це вдалося завдяки дистанційному навчанню, яке запровадили для школярів через пандемію COVID-19. Про це йдеться у тексті дослідження швейцарських учених, опублікованому у медичному журналі JAMA Network Open.

Пандемія COVID-19 завдала значної шкоди психічному здоров’ю людей. Особливо постраждали діти, які через закриття шкіл втратили можливість спілкуватись із друзями, вчителями та загалом подібність нормального життя.

І хоча негативних наслідків дистанційного навчання багато, за одним показником закриття шкіл, зважаючи на все, справило принаймні один значний позитивний вплив на учнів – а саме підлітків.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Швейцарські дослідники виявили, що підлітки, які навчалися онлайн під час закриття шкіл з березня до червня 2020 року під час першої хвилі пандемії, почали спати більше. І завдяки цьому старші школярі почувалися краще, ніж коли їм доводилося рано вставати на офлайн-заняття.

Під час дослідження вчені провели онлайн-опитування понад 3600 старшокласників у Цюріху. Їх розпитали про режим сну, здоров’я та самопочуття.

“Учні почали спати приблизно на 75 хвилин більше на день. Водночас якість їхнього життя, пов’язана зі здоров’ям, значно покращилася, а споживання алкоголю та кофеїну знизилося”, – сказав співкерівник дослідження, професор педіатрії розвитку з Цюріхського університету (UZH) Оскар Дженні.

Потім результати порівняли із попереднім опитуванням понад 5300 школярів, проведеним у 2017 році, задовго до початку пандемії COVID-19. Головні відмінності такі:

  • На дистанційному навчанні підлітки лягають на 15 хвилин пізніше, але сплять на півтори години довше. Завдяки цьому вони висипаються, почуваються енергійними, їм легше концентруватися. Їхнє здоров’я та самопочуття покращилося.
  • Проте до пандемії школярі були не такими самотніми та більше веселилися з друзями.
  • За словами Оскара Дженні, результати дослідження свідчать, що хоча ефект ізоляції від дистанційного навчання мав деякі негативні наслідки для підлітків, додаткова кількість сну, судячи з усього, принесла користь.”Наші результати ясно вказують на користь початку занять у школі пізніше вранці, щоб діти могли спати більше”, – зазначив вчений.

    Деякі експерти навіть вважають, що підлітки не повинні розпочинати навчальний день раніше 10 або навіть 11 години ранку. Нове дослідження має менш приписувальний характер, але це дає ще більше даних, які підтверджують аргумент, що дітям може бути корисно почати займатися пізніше, навіть у умовах ізоляції і труднощів, пов’язаних із пандемією.

“Результати свідчать, що закриття шкіл дозволило учням краще узгодити свій графік сну з пізньою фазою сну підлітків”, – пояснили дослідники. І додали, що, наскільки вони знають, це перший науковий доказ позитивного зв’язку закриття шкіл зі сном зі здоров’ям підлітків.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Ранні підйоми на уроки до школи шкодять підліткам: швейцарські вчені назвали причину