facebook

Через “досягнення” Шмигаля із зарплатами медиків можуть закритися сотні лікарень: урізають ставки, наступний крок – масові звільнення

В Україні медичні установи катастрофічно недофінансовані. Обіцяна мінімальна зарплата для лікаря 20 тис. грн та для медсестри 13 тис. грн ситуацію лише погіршила: тепер лікарні змушені викручуватися зі становища, коли їм не виділили достатнє фінансування, але зобов’язали виконувати обіцянки влади.

Медики вже скаржаться: їм не підняли зарплати, а скоротили ставки. Офіційно в МОЗ визнають, що підвищення не зможуть виконати щонайменше 260 лікарень. Для них підготували “оптимізацію”. Навіть відносно успішні лікарні, які отримують від Нацслужби здоров’я максимальне фінансування, обіцянку “слуг” не подужають. Урізати витрати, щоб забезпечити нові виплати медикам, доведеться і їм.

Як влада змушує лікарні піднімати зарплатню, але водночас не дає на це гроші і до чого це призведе, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Трагічне підвищення зарплат: державну медицину хочуть довести до банкрутства?
Кабмін досяг “вагомого результату”, виконав обіцянки президента Володимира Зеленського і підняв гарантований розмір зарплати для лікарів до 20 тис., а для медсестер – до 13 тис., прозвітував прем’єр Денис Шмигаль. Щоправда, політик при цьому не додав, що на фінансування такого підвищення зарплат достатній бюджет на медицину не виділили. Суму справді збільшили на 34 млрд. Але за потреби у розмірі 268 млрд грн (на рівні 5% ВВП) дадуть лише 193 млрд грн.

У цій ситуації підвищення зарплат призведе до ще більшої кризи. Враховуючи інші ініціативи уряду, про які вже писав OBOZREVATEL, ймовірно, у Кабміні серйозно розглядають варіант закриття близько 260 лікарень (об’єднають округи, скоротять фінансування тих медичних закладів, що розташовані в невеликих населених пунктах). Якщо закрити 267 лікарень та звільнити 13% медичного персоналу – бюджету справді може вистачити.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Цілком імовірно – до цього і призведе піар влади. Вони прозвітують про значне зростання зарплат медиків, а українці втратять частину медичних закладів (їх закриють) і будуть цілодобово чекати черги до фахівців, яких в умовах скорочення персоналу лікарень критично бракуватиме.

Уже зараз медики по всій країні скаржаться: замість обіцяного підвищення зарплат їм урізали ставки, заробляють вони стільки ж, але тепер офіційно працюють на 0,75 або 0,25 ставки. Але навіть ті лікарі, які залишилися на повному робочому дні, замість обіцяних міністром Віктором Ляшком та прем’єром Шмигалем 20 тис. грн отримали лише 16.

“Масово людей переводять на 0,75 ставки у кращому разі, у гіршому – на 0,5. Є навіть випадки, коли переводили в одній стоматологічній поліклініці на 0,25”, – розповідає представниця організації “Медичний рух “Будь як Ніна”, медсестра зі Львова Оксана Слободяна. Інформацію також підтвердив Голова Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Сергій Кубанський.

Скільки лікарень і лікарів “оптимізують”?
За інформацією МОЗ, яка є в розпорядженні OBOZREVATEL, щонайменше 267 лікарень мають “оптимізувати витрати”. Під таку хвилю потрапить уся країна. На Львівщині таких установ 30, на Одещині – 20. Імовірно, їх закриють протягом року. Справа в тому, що вже з 2023-го НСЗУ виділятиме бюджет не за бажанням самої лікарні, а відповідно до її ролі в системі. І ті, що розташовані в невеликих районах, приймають невелику кількість пацієнтів, але водночас є єдиними медичними установами на всю округу, можуть бути закриті.

Якщо уважніше вивчити бюджет на медицину 2022-го, виявиться, що для обіцяного підвищення зарплат доведеться скоротити 13% медиків – 77 тис. осіб. І це під час пандемії, в ситуації, коли лікарі й так звільняються та їдуть у ті країни, де можуть розраховувати на соціальний захист та гідну оплату праці.

Ось кілька фактів про бюджет:

2021-го МОЗ виділило 172,2 млрд грн, з них 128,7 млрд – на Програму медичних гарантій від НСЗУ. 2022-го бюджет дійсно збільшили – до 196,8 млрд (і 157,3 млрд на НСЗУ відповідно). Проте цих коштів не вистачить на обіцяне значне зростання зарплат медикам;

Заробітну плату лікарям пообіцяли збільшити на 56%, медсестрам – на 34%. А бюджет на медицину підняли лише на 14% (цю суму “з’їсть” інфляція – подорожчає комуналка, витратні матеріали, медикаменти, паливо тощо).

Як же тоді Мінфін разом із МОЗ порахували, що грошей буде достатньо? Справа в тому, що навіть у своїй презентації Кабмін передбачив підвищення для 90 тис. лікарів та 200 тис. медсестер (дивіться скриншот презентації). Але водночас, згідно з даними НСЗУ, в Україні працює понад 107 тис. лікарів та керівників та 232 тис. медсестер. І в самому НСЗУ відкрито заявляють, що завдання підвищити зарплати буде складним, і частково його вдасться реалізувати за рахунок оптимізації, щоправда, говорять про економію на обладнанні, а не про звільнення персоналу.

Загалом НСЗУ збільшили тарифи (гроші, які отримують медустанови за надані послуги) від 6 до 59%. Кубанський упевнений, що такого зростання тарифів (ці гроші за надані населенню послуги отримує лікарня) на підвищення зарплат медикам замало. “Консультації ЛОРа, окуліста, гінеколога раніше коштували 49 грн, а на цей рік – лише 56 грн. Хіба стільки вони коштують у приватних клініках?”, – пояснив він.

Ще кілька фактів:

Спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога – збільшення бюджету з 1,73 млрд грн, до 2 млрд грн. Якщо точно – зростання на 344,8 млн. грн. або на +19,8%. При цьому комуналка подорожчала на 23,2%.

Діагностика та лікування захворювань із впровадженням експериментальних та нових медичних технологій у закладах охорони здоров’я науково-дослідних установ та вищих навчальних медичних закладах Міністерства охорони здоров’я України – з 1,68 млрд грн до 3,02 млрд грн. Витрати розвитку (капіталка та обладнання) 700 млн грн.

Тонкості підрахунку: говорять про 20 тис. грн, але мають на увазі 16
В Україні мінімальну гарантовану зарплату для лікаря справді встановили на рівні 20 тис. грн. за умови, що він працює повну ставку. Але ця цифра включає податки, які замість медиків виплачують їхні роботодавці. “На руки” суми будуть набагато скромнішими.

Так:

з 20 тис. грн лікарю потрібно заплатити 18% ПДФО та 1,5% військового збору – у результаті можна отримати 16,1 тис. грн;

із 13,5 тис. грн медсестрі потрібно заплатити ті ж податки – “на руки” вона отримає від 10,8 тис. грн.

Медики зазначають: іноді при переведенні на частину ставки вони продовжують працювати стільки ж, як до такого переведення. І тут вони мають право звернутися зі скаргою до інспекції праці. За законом, у такому разі мають провести перевірку в лікарні, і якщо факт підтвердиться – оштрафувати на 65 тис. грн.

Хоч закон і захищає права, дуже часто ті, хто намагається домогтися справедливості, потрапляють у “немилість” до роботодавця та розплачуються за свою активність. І поки політики заробляють собі рейтинги, обіцяючи різке підвищення зарплат, частина українських медиків замість обіцяних грошей отримує лише розчарування через чергові невиконані обіцянки влади.

Така “реформа” в медицині може закінчитись повним крахом. Отримати медичні послуги зможуть лише ті, чиї доходи вистачить на приватні клініки. Тоді як медики і вся країна стануть заручниками чергового “досягнення” Кабміну Шмигаля.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Через “досягнення” Шмигаля із зарплатами медиків можуть закритися сотні лікарень: урізають ставки, наступний крок – масові звільнення