Ізраїльські вчені вважають, що він необхідний для міцного імунітету
Дослідники з Університету імені Бар-Ілана (Ізраїль) вивчили, як швидкість інфікування вірусу SARS-CoV-2 залежить від рівня вітаміну D. З квітня 2020 по лютий 2021 років вони проаналізували стан 1100 пацієнтів, у яких був виявлений коронавірус. Як виявилося, у тих, хто страждав на дефіцит вітаміну D, ризик тяжкості перебігу COVID-19 збільшувався в 14 разів у порівнянні з тими, у кого він був у нормі. А смертність зростала до 25,6%, тоді як другої групи хворих збільшувалася лише на 2,3%.
На думку вчених, вітамін D зміцнює імунітет, що дозволяє боротися з вірусними патогенами, що атакують дихальну систему. І це характерно як при інфікуванні вірусом SARS-CoV-2, так і при «Омікроні».
— Результати нашого аналізу показують, що рівень вітаміну D має бути нормальним, особливо в інфікованих SARS-CoV-2, — сказав один з авторів дослідження доктор Медичного центру Галілеї Аміель Дрор, пише Poradnik Zdrowie.
Цей неоціненний вітамін, що виробляється під дією сонця, можна знайти у жирних сортах риби (лосось, форель, сардини), яйцях, грибах.
Дослідження опубліковане у науковому журналі PLOS ONE.