facebook

Росія використала дніпровського стрільця у війні проти України: нові деталі резонансної справи

Росія використала дніпровського стрільця у війні проти України: нові деталі резонансної справи


Розстріл на “Південмаші” в Дніпрі військовослужбовців Національної гвардії, в якому підозрюється строковик Артемій Рябчук, стався в найтривожніший час за понад сім років гібридної війни з Російською Федерацією. Напередодні можливого повномасштабного вторгнення, про яке щодня говорять західні партнери, дніпровського стрільця взяли “на озброєння” підрозділи психологічних операцій російської армії.

Як це сталося – читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Баптист, який “не вмів стріляти”

Загалом особистість 20-річного Артемія Рябчука дуже суперечлива. Хлопець із віруючої родини баптистів (євангельських християн), який має принципи та переконання, розстріляв 10 людей (з яких п’ятеро загинули)? У це справді було важко повірити.

Того страшного дня на Південному машинобудівному заводі у Дніпрі розігралася справжня трагедія. На відеозаписі з приміщення всі побачили справжнього “рембо”, який холоднокровно добивав товаришів по службі. Чи міг строковик, який відслужив лише три місяці і не мав досвіду бойових дій, таке зробити – це питання ставили собі багато “спеців”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами дівчини, яка перебувала разом із Артемієм у навчальному центрі, у нього не тільки був поганий зір, але він ще й… не дуже добре поводився зі зброєю. Також їй нічого не відомо про те, чи захоплювався він комп’ютерними іграми, а читати – точно не любив. Водночас вона наголосила на його організаційних здібностях: мовляв, міг швидко розрулити спірну ситуацію між товаришами по службі.

Після навчального центру шляхи Артемія та дівчини розійшлися, кожен вирушив служити у свою частину. Але припустити, що за два місяці хлопець отримав меганавики, – дуже сумнівно.


Під час війни – до Росії

Наразі Державне бюро розслідувань розглядає кілька версій того, що сталося у Дніпрі. Як розповів директор ДБР Олексій Сухачов, це – скоєння злочину у зв’язку з нестатутними відносинами, з психічним захворюванням підозрюваного та його перебуванням у стані афекту, а також скоєння злочину за дорученням іноземних спецслужб.

Зокрема, управління Служби безпеки України в Дніпропетровській області вже встановило факт відвідування Рябчуком Російської Федерації. У 2019 році він був там два тижні.

Враховуючи, що війна в Україні йде з 2014 року, поїздка до РФ хлопця, який нібито сам прагнув піти служити в армію (а за даними OBOZREVATEL – навіть мріяв потрапити до спецназу), виглядає дуже дивно.

Так, у Росії живе старша сестра Артемія Юлія, яка переїхала туди ще до початку агресії – нібито у 2013 році. За деякими даними – у Татарстані (входить до Приволзького федерального округу). Вона вийшла заміж за громадянина РФ, народила двох дітей.

Сам же Артемій із мамою Маргаритою залишилися жити у селі Броска Ізмаїльського району Одеської області (батько хлопця помер від хвороби кілька років тому). Однак після того, як Рябчук пішов служити, його мати одразу виїхала до дочки в Росію і досі перебуває там – повертатися найближчим часом нібито не збирається.

“Поїздка до Росії або Білорусі будь-якого патріота України – загрожує затриманням, таких фактів чимало. Враховуючи фізичні дані хлопця, спортивну статуру та високий зріст, а також його вік – він у 2019 році міг привернути увагу співробітників ФСБ на кордоні. А зважаючи на наявність у нього найближчого родича в РФ – і потрапити у розробку”, – каже співрозмовник OBOZREVATEL в українській розвідці.

Стверджувати цього, звичайно ж, не можна, але те, що Артемій добровільно поїхав до Росії – такий факт є.
img class=”alignnone size-full wp-image-62999″ src=”https://news-time.org.ua/wp-content/uploads/2022/02/photo2022-02-1400-35-33.webp” alt=”” width=”640″ height=”608″ />

Наразі слідство за допомогою спецслужб з’ясовує, чи міг він проходити спеціальну підготовку на території України та під чиїм керівництвом. Раніше його сестра Юлія в міні-інтерв’ю Ігорю Мосійчуку говорила, що не знає про це, але це не дивує.

Атака ботів та “псошників”

Під час допиту Артемій Рябчук пояснював, що розстріляв товаришів по службі та цивільну жінку-контролера на ґрунті нестатутних відносин: мовляв, фізично ніхто з нього не знущався, а от солдати старшого призову впливали психологічно.

Вони нібито зневажливо ставилися до нього, цькували, змушували прибирати приміщення під час відпочинку тощо. У те, що це цілком можливо, не викликає сумнівів – раніше про подібне в тій самій військовій частині журналістам OBOZREVATEL розповідала ексвійськовослужбовиця Нацгвардії Олена Липовенко, а у МВС уже заявили про нові факти. Проте трагедія на “Південмаші” підняла питання нестатутних відносин на кардинально новий рівень.

“Рябчука піднесли на п’єдестал як борця зі свавіллям у НГУ. Мовляв, якби не він, усі б і далі мовчали, а загибель військовослужбовців змусила звернути увагу на цю проблему.
Однак одна справа – дійсно почати розбиратися і наводити лад, а зовсім інша – підривати довіру в принципі до всієї української армії.

За його даними, до такої “вигідної” теми миттєво долучилися підрозділи психологічних операцій російської армії.

“Це стовідсотковий факт. Стали з’являтися численні групи на підтримку стрільця, новостворені боти стали формувати громадську думку. А враховуючи, що переважна частина учасників цих груп – жінки, матері військовослужбовців або тих хлопців, яким скоро йти служити – самі розумієте, чим це загрожує,” – розповів наш співрозмовник.

У спільнотах щодо підтримки дніпровського стрільця справді з’являлися пости, в яких невідомі люди просили матерів військовослужбовців написати у приват (для збору даних?), організовували людей на мітинги з провокативною назвою “Ні свавіллю української армії!” і будь-яким способом “підбадьорювали” емоційний стан людей, провокували істерику та негативне ставлення до нашої армії.

“Це все не казки. Підрозділи російських Збройних сил невпинно “трудяться” всі роки гібридної війни в Україні.
Їхнє завдання – надавати психологічний вплив на війська (сили) противника і населення з метою їхньої деморалізації та схиляння до припинення опору, а також з метою зміни поведінки від базового до бажаного.
Такі психологічні операції проводять у процесі підготовки до проведення військових операцій або безпосередньо вже в їхньому розпалі”, – розповіли OBOZREVATEL у ЗСУ.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Росія використала дніпровського стрільця у війні проти України: нові деталі резонансної справи