facebook

Вчені з’ясували причину відмови органів при COVID-19

За словами вчених, причиною відмови органів є не сам факт наявності вірусу в клітинах, а гіпоксія, що виникає, викликана порушенням кровопостачання.

Вчені з ФДБУ НМІЦ Гематології, РУДН та МДУ імені М.В. Ломоносова пояснили, як вірус SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, переміщається з легенів хворого інші органи, та був провокує їх відмова.

Дослідники виявили, що вірус мігрує з легенів за допомогою крові та лімфи, але для цього йому необхідно, щоб у легенях була початкова стадія запалення та високе вірусне навантаження. Вони також виявили, що причиною відмови органів є не сам факт наявності вірусу в клітинах, а гіпоксія, що виникає, викликана порушенням кровопостачання.

“Ми припускаємо, що в умовах порушеного кровообігу в легкому, основним шляхом поширення частинок коронавірусу з легенів в інші органи стає лімфогематогенний шлях, про що свідчить висока частота виявлення РНК SARS-CoV-2 в лімфатичних вузлах середостіння”, – повідомив один із авторів дослідження.

Таких висновків фахівці дійшли проаналізувавши тканини 36 хворих, які померли від коронавірусу. У третини досліджуваних SARS-CoV-2 виявився лише у легенях, але здебільшого респондентів (63,9 відсотка) виявилися уражені кілька органів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Сліди присутності вірусу також були виявлені у 86,9 відсотка у лімфатичних вузлах, у 56,5 відсотка було уражено вірусом серце, у 52,2 відсотка пацієнтів РНК SARS-CoV-2 виявився у селезінці, 47,8 відсотка – у печінці, 26 відсотків – у нирках, а у 13 відсотків випробуваних вірус був присутній у головному мозку.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вчені з’ясували причину відмови органів при COVID-19