facebook

«Путіна цьогоріч вб’ють». Інтерв’ю з російським опозиціонером — про бункер диктатора, який стане труною, перемогу України та майбутнє РФ

«Путіна цьогоріч вб’ють». Інтерв’ю з російським опозиціонером — про бункер диктатора, який стане труною, перемогу України та майбутнє РФ

Диктатора Володимира Путіна можуть вбити українські або західні військові, хтось з його оточення або самі ж росіяни — є кілька варіантів, але з 90-відсотковою ймовірністю відбудеться це упродовж року, вважає російський опозиційний політик Ілля Пономарьов.

В інтерв’ю Радіо НВ він розповів, що відбувається навколо очільника Кремля і чого він прагне, чому Україна беззаперечно переможе та чому російська загроза залишиться навіть після розпаду РФ.

Сподіваюся, що він починає це розуміти. Він отримує інформацію від свого найближчого оточення. Вони намагаються не казати йому нічого такого, щоб він не почав їх в чомусь звинувачувати. Тому я вважаю, що його інформація, як мінімум, неповна.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

— Затриманий управлінням військової контррозвідки заступник начальника російської гвардії Роман Гаврилов. Є інформація, що представники ФСБ починають репресії щодо військової еліти РФ. Путіну настільки страшно?
— Це не є питання страху. Це питання пошуку винних у всіх цих втратах та невдачах, які російська армія отримує в Україні. Це ж і питання життя та свободи вищого керівництва РФ: якщо не знайти винних, то тоді хто буде винним? Особисто [секретар Ради безпеки Росії Микола] Патрушев та [глава Міноборони Росії Сергій] Шойгу? Звичайно, вони цього не хочуть: їм потрібно когось звинуватити, але не себе.
Оточення Путіна боїться його і ненавидить одночасно?
— Ненавидять — це, напевно, неправильно слово. Путін зараз почав бути дуже небезпечним для всієї російської еліти. Є певні люди, які з ним пов’язані безповоротно, наприклад, той же Патрушев. Вони розуміють: якщо не Путін, то вони не тільки підуть геть від влади, а можуть втратити не лише свободу, а і життя.
Переважна більшість еліти в Росії зараз намагаються відповзти, щоб не потрапити під найбільш міцний удар західних санкцій. Тобто якщо взяти приклад керівника Центрального банку РФ [Ельвіри] Набіуліної: вона вже один раз намагалася піти в відставку, подала відповідне прохання, але воно було незадоволене. За моєю інформацією те ж робив і міністр фінансів РФ [Антон Сілуанов]. Є чутки з Москви, що вони почали себе дуже [зухвало] ставити на нарадах в Кремлі. Кажуть: «Не ми цю халепу зробили — не нам цей бруд розгрібати».
— Як каже політолог Андрій Піонтковський, хтось же має увійти в бункер до Путіна.
— По-перше, треба зрозуміти, де він. На мою думку, він повинен бути так чи інакше в Москві. Мабуть, не в Кремлі, але в Ново-Огарьово, в своїй резиденції. Якщо він кудись зникне з Москви, це буде дуже погано сприйнято російською елітою.
Але є такі теж чутки, що він десь на Уралі. Є інформація, що там навіть не один, а два бункери. І він нікому не каже, в якому з них знаходиться. Бункер — це ж в’язниця. І хтось може просто її замкнути.
— Що буде далі? Які можливі сценарії розвитку подій можете озвучити ви?
— Йому зараз потрібна перемога. Він не може дозволити [собі] програти. І це перемога за будь-яку ціну. Переможців не судять — цим принципом керуються в Кремлі і особисто Путін. Нам буде, звичайно, важко, тому що він буде просто знищувати українські міста, бомбардувати, намагатися отримати цю перемогу. Але це вже неможливо.
Військовим шляхом він [Україну] ніяк не зможе перемогти. Напевно, вони будуть намагатися використовувати Захід, як певних миротворців, які будуть протягом певного часу погоджуватися з перемир’ям. Але питання: яке це перемир’я — короткострокове чи довгострокове? Чи це означає, що армія буде залишатися на своїх позиціях, які вона займає зараз? Чи вона буде кудись відведена? Наприклад, на ті позиції, які існували до початку цього вторгнення. Це все дуже великі питання.
Але Путіну потрібна перемога. Без неї він просто буде труною. Це буде незабаром. Для нього пережити цей рік — не дуже ймовірно. Вважаю, що цей рік буде останнім роком у житті Путіна.
— Путіна можуть вбити? Наприклад, хтось з його найближчого оточення.

— Я впевнений на 90%, що в цьому році це відбудеться. Але я не знаю, хто це [зробить]. Це може бути хтось з його оточення. Це не буде найближче оточення, а друге коло, яке може бути мотивоване російським бізнесом чи [кимось іншим]. Його може вбити російський народ, що повстане, і це теж дуже ймовірно, тому що проблеми будуть зростати. Якщо у народу буде зброя та лідер, то це може відбутися.
Ще його можуть вбити українські або західні військові. Це теж ймовірно. Загроза всьому світу, яку зараз створює Путін, кажучи про ядерну зброю, — дуже велика. Якщо Захід повірить, що погроза реальна, тоді вони будуть щось з цим робити.
В РФ є людина, яка здатна стати альтернативою Путіну? Яка прийде до влади і розгребе це все: закінчить війну в Україні, визнає, що РФ програла.
— Таких людей багато, але ми зараз їх не знаємо. Вони з’являться в ендшпілі (заключна стадія партії в шахах чи шашках — ред.) цієї драми.

Я не думаю, що ті фігури, які нам дуже добре знайомі – Олексій Навальний чи Михайло Ходорковський — можуть бути такими [лідерами]. Буде певна навіть конкуренція між фігурами ультраправого флангу. Наприклад, [відставний офіцер збройних сил РФ, колишній полковник ФСБ, воєнний злочинець Ігор] Гіркін, який налаштований проти Путіна, а не за нього. Тут не треба мати жодних ілюзій. І хтось, хто буде представником лівого флангу. Я вважаю, що поміж ними і буде основна конкуренція, тому що запит на появу таких фігур в Росії зростає.
— Ви кажете, що може статися переворот, усунення Путіна від влади, вбивство диктатора. Це має статися впродовж року. А які найближчі перспективи? Тиждень, два, місяць Путін лютуватиме?
— Ми будемо воювати, будемо перемагати, але будемо і страждати теж. Це війна. Але я вважаю, що ця війна поставить останню крапку в житті сучасної Росії, якою вона є зараз. Після цього ми будемо знати зовсім іншу країну, якщо вона залишиться єдиною, що не на сто відсотків очевидно.

Я багато разів казав, що ключ до свободи Росії, до змін в Росії, до краху путінізму знаходиться в Україні. Зараз ми це бачимо.— Які перспективи розпаду РФ на окремі держави?
— Це, на жаль, для мене ймовірно. На жаль, навіть для України. Тому що це визначає потенційну дуже високу нестабільність на українських кордонах: якщо Росія буде розпадатися, то може бути і громадянська війна між окремими країнами і це також буде впливати на Україну.
Але гірше, ніж зараз, на мою думку, не буде. Головне, щоб путінізм зник, щоб ці зміни відбулися. Врешті-решт Росія буде і вільною, і демократичною країною, як одна чи багато частин, але, як і Україна, потрапить до складу Європейського Союзу. Я в цьому на сто відсотків впевнений.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

«Путіна цьогоріч вб’ють». Інтерв’ю з російським опозиціонером — про бункер диктатора, який стане труною, перемогу України та майбутнє РФ