facebook

Чим закінчиться війна для України та наскільки вистачить сил у РФ – прогноз Арестовича

Чим закінчиться війна для України та наскільки вистачить сил у РФ – прогноз Арестовича

– У своїх перших інтерв’ю ви прогнозували, що пікова точка війни мине наприкінці квітня. Пізніше в інтерв’ю Марку Фейгіну ви говорили про її неминуче продовження з перервами до 2035 року. Що змусило вас дійти такого висновку?

– Оскільки радикально змінюється зовнішньо-політична ситуація, доводиться кардинально коригувати прогнози.

Коли я казав, що зіткнення можливі до 2035 року, я оцінював тодішню позицію Заходу, яка не давала нам впевненості, що ми отримаємо достатню кількість військової допомоги. Якщо ви пам’ятаєте, це була середина березня, і зовсім неочевидно було, що допомога буде в такій кількості, яка дозволить перемогти.

Зараз Захід принципово змінив позицію. Навіть змінили позицію ті країни, щодо яких ми не могли очікувати принципового рішення – Німеччина та Угорщина.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

І ми зараз маємо консолідовану західну позицію щодо вступу України до ЄС, повернення дискусії про НАТО, дуже жваву дискусію щодо U24, тобто покращене членство в НАТО, з п’ятою статтею гарантій, але яка працює набагато швидше.

Маємо зустріч із міністрами оборони 40 країн, голосування парламенту США за ленд-ліз, $33 млрд, виділених на допомогу нам.

Ми насправді багато чого маємо, зокрема і позицію воєнного керівництва Великої Британії та США про те, що війна РФ з Україною має скінчитися такою поразкою Росії, щоб вона взагалі не мала змоги більше погрожувати.

– Захід довго запрягає, але швидко їде. Якщо вони зробили таку заяву, то це вирішене питання. І вони вестимуть Росію до поразки на території України.

Це буде доведення путінського режиму до стану, коли він уже не зможе загрожувати. А зараз він загрожує всім – нам, Польщі, Молдові.

Нині почала надходити загальна допомога. Для того щоб наші війська пішли в наступ, потрібно її накопичити у величезній кількості. На це знадобиться місяць-півтора. Тобто в середині червня – наприкінці липня ітиметься про створення ударних угруповань ЗСУ для переходу до наступу.

Відповідно, росіяни це розуміють, готуються до цього й намагаються десь взяти військовий ресурс.

Проте вони припустилися значної помилки на етапі дизайну своїх Збройних сил. Вони будували Збройні сили, які можуть виграти будь-яку кампанію за сім діб, два тижні, доки Захід не встиг зреагувати.

Супротив українського народу це затягнув, Захід встиг зреагувати, і вони опинилися перед необхідністю проводити довгу кампанію, до якої не готові, бо не мають ресурсу ані людського, ані матеріального.

Ми зараз бачимо, що на поле бою вже надходить стара іржава російська техніка. Мобілізують соціальні низи, які йдуть сюди воювати за списання боргів за кредитами. Це не військо. Але вони зішкрябують ті сили, які в них ще не розгромлені.

До 9, 10, 15 травня росіяни зупиняться, тому що просто не зможуть продовжувати.

Вони оборонятимуть наші захоплені території, можливо, спробують визнати це політично – створити якусь там “Таврійську губернію”, “Південну русь”, “Херсонську народну республіку”, щоб оголосити досягнення мети військової кампанії, спробувати домовитися з нами.

Але глава Офісу президента Андрій Єрмак сказав із посиланням на слова президента, що ми наступатимемо, поки не здобудемо воєнну перемогу. І це консолідована позиція із Заходом.

Щонайменше це ще місяці два-три на всю боротьбу. Навіть якщо припиниться активна фаза з їхнього боку, вони не зможуть наступати, а наступатимемо ми.

Якщо Росія якимось невідомим чином десь віднайде резерви або ми не встигнемо отримати допомогу в потрібних об’ємах, це може затягнути війну. Утім, щонайменше до серпня війна триватиме точно. Звичайно, якщо не буде доброї волі Путіна, і ми на переговорах не домовимося за тиждень.

– Мобілізація в Росії може кардинально змінити хід цієї війни?

– Ні. Хоча може, от тільки не таким чином, на який сподіваються росіяни. Тому що загальна мобілізація в Росії – це завжди революція.

Бо негласний суспільний договір полягає в тому, що перемоги якісь “зелені чоловічки” здобувають, а решта дивиться це по телевізору.

А коли треба злазити з канапи і йти воювати особисто на іржавій техніці, то вони скажуть: Як так? Це ж порушення суспільного договору! Ми давали вам право йти воювати, а ви нам обіцяли гарну картинку по телевізору! Це не передбачало, що ми будемо гинути десь під Донецьком.

1917 року батюшку-царя повалили саме мобілізовані, які не хотіли йти на фронт. Їм було простіше скинути царя, ніж помирати під кулеметами на східному фронті.

Росіяни дуже бояться загальної мобілізації. Якщо там її оголосять, це буде дуже добре, це найкращий вихід для України. Оскільки вірогідність революції у Росії зростає багатократно, а з військової точки зору вони не становлять значної сили, бо вони навіть зброї не мають для всіх.

Єдина їхня перевага – це артилерія, авіація й ракети. У нас багато людей і мало озброєння, а у них навпаки – багато озброєння та мало людей.

Вони ставку робили на ураження наших сил завдяки артилерії та авіації. Ми зазнали втрат величезних, але втрати у них набагато більші.

У них успіхи тактичні, а втрати вже оперативні. Це довго продовжуватися не можеВони зупинятимуться протягом двох тижнів. А далі все – я не бачу варіантів для них.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чим закінчиться війна для України та наскільки вистачить сил у РФ – прогноз Арестовича