facebook

Звільнення вагітних: які права мають українські матері

Розбиремося в питанні, яке цікавить багатьох: чи можуть звільнити вагітних і жінок з маленькими дітьми, і якщо так, то в яких випадках.

В Україні вагітних і жінок з дітьми до трьох років не можуть звільняти підприємства. Єдине виключення – повна ліквідація підприємства.

Які права, згідно із законодавством України мають вагітні та жінки з маленькими дітьми (до трьох років).

Згідно українському законодавству одна з підстав припинення трудового договору – це закінчення строку трудового договору, за винятком випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна з сторін не зажадала їх припинення, згідно п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП України.

КЗпП України (ч. 3 ст. 184) передбачає, що звільнення вагітних і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – ч. 6 ст. 179 КЗпП України), одиноких матерів при наявності дитини у віці до 14 років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Таких жінок у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору обов’язково працевлаштовують.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Тримісячний строк обчислюється не з дня звільнення, а з дня закінчення строкового трудового договору. Закінчення строку трудового договору не дає підстав для автоматичного звільнення.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Звільнення вагітних: які права мають українські матері