facebook

Чи буде збільшення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму в Україні під час війни, – міністр

Чи буде збільшення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму в Україні під час війни, – міністр

В Україні під час війни, ймовірно, припиниться підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Від цих показників залежить розміри соціальних виплат, а також пенсій. Замість підвищення соцстандартів як таких уряд зосередиться на держпрограмах підтримки вразливих верств населення.

Про це заявила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі всеукраїнського телемарафону. Вона нагадала, що державний бюджет гостро потребує грошей.

“Я не впевнена, що наш бюджет сьогодні зможе потягнути зміну стандартів – таких, як мінімальна зарплата та прожитковий мінімум, і я поясню чому. Тому що це не тільки збільшення стандарту, а й збільшення фіскального навантаження на роботодавців”, – зазначила Жолнович.

З її слів, прожитковий мінімум при цьому впливає на величезну кількість грошових виплат, у тому числі, наприклад, суддям. Збільшення прожиткового мінімуму збільшить усі ці виплати, що стане для держав “занадто дорогим кроком”, вважає Жолнович.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Натомість Мінсоцполітики, як зазначила міністр, співпрацюватиме з міжнародними донорами. У результаті планують збільшити кількість програм, які допоможуть вразливим верствам населення.

“Ми можемо просто збільшувати кількість різноманітних програм для того, щоб у сукупності людина отримувала достатній набір усіх інструментів, які дозволять їй вижити. Хоча, звичайно, буде непросто. Треба буде балансувати”, – сказала Жолнович.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2022 року в Україні планували підвищити мінімальну зарплату із 6500 грн до 6700 грн. Прожитковий мінімум мав зрости з грудня до 2684 грн (для працездатних осіб).

Як повідомляв OBOZREVATEL, нещодавно НБУ заявив, що очікує зростання інфляції до кінця року більш ніж до 30%. А наступного року показник не впаде нижче за 20%. На стрімке зростання цін найсильніше впливають війна та глобальний інфляційний тиск.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чи буде збільшення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму в Україні під час війни, – міністр