facebook

Які продукти потрібно мити, а які не слід

Багато хто з юних років привчений мити все, що вони збираються вживати в їжу. Однак деякі з «бабусиних» рад давно втратили свою актуальність, поки інші маніпуляції ми спочатку робили неправильно.


Не мити:

М’ясо і курка. М’ясо курки, а також свинину, яловичину і т. д. перед споживанням миють майже всі, але робити цього не варто. Бактерії, наявні на сирому м’ясі, представляють загрозу для людини, і у підсумку під час спроби помити продукт мікроорганізми розлітаються, осідаючи на раковині, поверхнях і руках. Термічна обробка куди ефективніше впорається з бактеріями, а курку можна відварювати двічі, змінивши воду перед другим разом.

Гриби. Замочувати цей продукт або тривалий час утримувати його під водою не варто. Рекомендовано гриби швидко прополоскати, а потім висушити за допомогою паперових рушників, причому робиться це безпосередньо перед готуванням, щоб продукт не позбувся пружності і не зіпсувався.

Яйця. Якщо ви купуєте яйця в магазині, краще відмовитися від їх миття. На виробництві, як правило, продукт обробляють спеціальною речовиною, що запобігає проникненню всередину небезпечних мікроорганізмів. При спробі помити яйця можна просто зруйнувати захисну плівку.

Макарони. Фахівці до цих пір не зрозуміють, кому прийшло в голову мити макарони, в тому числі і безпосередньо після приготування. Промивати їх слід тільки в тому випадку, якщо продукт буде використаний у салаті або при готуванні певних страв, наприклад, азіатської локшини.

Мити:

Фрукти і овочі. Їх неодмінно потрібно мити перед вживанням, навіть якщо вони здаються чистими. Причому стосується це не тільки звичних яблук або помідор, але і тих фруктів і овочів, що мають неїстівну шкірку. Приміром, зовсім не кожен миє банани або кавуни, але тоді високий ризик, що бактерії з шкірки потраплять на сам продукт.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Консервні банки. Всередину небезпечні мікроорганізми не потрапляють тільки завдяки кришці. Однак, якщо перед розкриттям банку гарненько не промити під водою, висока ймовірність того, що бактерії опиняться всередині.

Горіхи. Навіть в очищеному вигляді їх не варто забувати мити, адже невідомо, як вони зберігалися і в чому транспортувалися. Крім того, вода допоможе позбавити горіхи від фітінової кислоти, наявної в сирому продукті. Зазвичай вона дозволяє захистити рослину від шкідників, але для людини може представляти загрозу.

Сухофрукти. Дивно, але ці смаколики вважаються одними з найбільш брудних, особливо якщо продаються у магазині або на ринку розсипом. Втім, мити потрібно навіть ті сухофрукти, що пропонуються у красивій упаковці. Найбільш оптимальний варіант — замочити продукт на пару годин.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Які продукти потрібно мити, а які не слід