facebook

“Закриття кордонів” для жінок: коли наказ набуде чинності

“Закриття кордонів” для жінок: коли наказ набуде чинності

Міноборони підписало наказ, відповідно до якого військовий облік для жінок відтерміновується до 1 жовтня 2023 року, тобто до цього часу кордони залишатимуться “відкритими” для жінок.

Про це повідомив глава Міноборони Олексій Резніков в інтерв’ю РБК-Україна.

За його словами, всі питання мобілізації, обмежень і винятків регуляються законом, який прийняв український парламент. Згідно з цим законом в Україні повна гендерна рівність щодо конституційного обов’язку захисту країни, тобто військовозобовязаними вважаються всі громадяни України, жінки і чоловіки.
“Особливості – які професії більш потрібні Генштабу, менш потрібні – регулюються підзаконними актами, можуть бути постановами уряду. А далі Генштаб формулює саму потребу: скільки радистів, лікарів, санітарок, кухарів треба, ще якісь професії. Вони визначають це і кажуть. Ми збільшились з 261 тисяч до 700 тисяч (йдеться про чисельність армії, – ред.) – треба збільшити кількість лікарів, санітарок, медсестер чи медбратів і т.д. І наказом міністра оборони ця потреба Генштабу визначається”, – пояснив Резніков.

З дня ухвалення закону про військовий облік для жінок вже минуло понад пів року, і за цей час Міноборони з Генштабом визначали перелік професій, які точно їм потрібні, а які не обов’язкові. І з 1 жовтня закон повинен був би реалізовуватися, тобто жінки ставали б військовозобов’язаними.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“І ми запропонували їм ідею: а давайте в принципі підемо назустріч жінкам і скажемо: вони йдуть в армію на добровільних засадах, по інших професіях, хочуть – нехай ідуть служать. Я знаю навіть кілька народних депутаток, які добровільно пішли і служать в ССО сьогодні, це їх бажання. Але чомусь відбулася спочатку дискусія, знайшлись інші народні депутатки, які якраз за гендерну рівність, з повагою ставлюсь до їх позиції, вони кажуть, що не треба цієї добровільності, і цей законопроект знявся. А у жінок якраз запитання: так я тепер теж не можу їхати за кордон, я маю довідку брати з центру комплектації, бо я така ж зобов’язана як чоловіки?” – розповів міністр оборони.
У зв’язку з цим Олексій Резніков підписав підписав внесення змін до цього наказу про військовий облік для жінок і змінив дату вступу його в дію, тому наразі не буде з 1 жовтня “закриття кордонів”. Цей процес відтермінували на рік, тому попередня дата – це 1 жовтня 2023 року.

“Але ми все ж таки наполягаємо, що депутатам ВР потрібно визначитися і сказати: чи може бути гендерна нерівність на користь жінок в даному випадку, чи дамо їм добровільну засаду воювати, окрім окремих, можливо, специфічних професій. Це в першу чергу медицина, зв’язок – за визначенням Генштабу”, – наголосив Резніков.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Закриття кордонів” для жінок: коли наказ набуде чинності