facebook

“Ці речі є неприпустимими”: гучна сварка нардепів при розгляді скандального законопроекту про мобілізацію

У Верховній Раді України лежить вже 5 законопроєктів про мобілізацію.

Коли буде вирішена доля українців і за що найбільше сваряться депутати, розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Гнатюк.

25 грудня стало відомо, що Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби” №10378, у якому регулюються питання щодо відстрочки від призову на військову службу, у тому числі людей з інвалідністю. Відтоді суспільство на вухах.

Більшість українців були страшенно невдоволені новими правилами й вимагали переглянути законопроєкт у той час, коли військові наполегливо наголошують про брак кадрів і необхідність поповнення лав ЗСУ.

Втім включно до 9 січня у парламенті тривали гучні обговорення альтернативного документу, їх могли подавати самі нардепи й власне 9-го січня мав бути останній день для цього.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Тож від ранку 9 січня у Раді тривало засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, де і розглядають урядовий законопроєкт про мобілізацію. Крім цього четверо нардепів подали альтернативні пропозиції, тобто, усього зараз існує 5 ймовірних законопроєктів.

Про це повідомив парламентар Ярослав Железняк у своєму Телеграм-каналі: “9 січня строк подачі альтернативних законопроєктів закінчився, тому напевно це весь перелік. Плюс, згідно з Регламеном, від 9 січня можна вже починати розглядати закон. Як мінімум на Комітеті”.

Що вирішили?

Але без деталей. Що міститься у всіх чотирьох альтернативних документах, досі невідомо, лише кілька днів тому у Раді анонсували, що відстрочку в осіб з 3-ю групою інвалідності таки не заберуть, у той час як Залужний заявляв, що в Україні взагалі треба прибрати такі поняття і ввести придатний або непридатний. І от 9 січня мали б вже прийняти бодай якесь рішення та трохи за 16-ту Железнякрозповів у Телеграмі, що розгляд ще й не розпочинався.

Нардепка Соломія Бобровська в ефірі “Радіо Свобода” розповіла, через що найбільше сперечаються депутати:

“З кричущого є питання демобілізації, третя група інвалідності, питання ролі органів місцевого самоврядування і питання іншого законопроєкту про підвищення адміністративної і кримінальної відповідальності. Я вважаю, що ці речі є неприпустимими, особливо останні дві”.

Коли будуть результати?

Вона також додала, що після 3-4 днів стане зрозуміло, що буде у фінальній версії законопроєкту. Адже обурила суспільство й новина про ймовірні “фінансові” репресії для тих, хто ухиляється від мобілізації. Словом, від кінця 23 року скандали навколо цієї теми не вщухають. Водночас нікуди не дівається й нестача бійців на фронті й навіть на цивільних професіях.

Водночас нардеп Олексій Гончаренко заявив, що 10 січня законопроєкт про мобілізацію не буде розглядатися на засіданні Ради. За його словами, він потребує доопрацювання в Комітеті з нацбезпеки. Ну що ж, ще день перемовин?

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Ці речі є неприпустимими”: гучна сварка нардепів при розгляді скандального законопроекту про мобілізацію