facebook

Бронювання працівників та призов за власним бажанням: Кабмін ініціював важливі зміни

Бронювання працівників та призов за власним бажанням: Кабмін ініціював важливі зміни

Режим воєнного стану в Україні діє вже сім місяців. Зі зміною ситуації на фронті уряд коригує і підхід до призову військовозобов’язаних громадян на службу. У новому законопроекті №7687 Кабмін пропонує удосконалити систему бронювання держслужбовців під час загальної мобілізації. Що зміниться з ухваленням закону, Realist.online розповів член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.
Загальну мобілізацію в Україні продовжено до 21 листопада. Водночас, за словами міністра оборони Олексія Резнікова, наразі ЗСУ не потребує нарощування кількості особового складу – на службу призивають лише фахівців певних професій.

“Це можуть бути оператори БПЛА, можуть бути спеціальні айтішники, зв’язкові, артилеристи і так далі. Коли ми отримуємо просунуте та складніше озброєння натівського стандарту, то й фахівці нам потрібні такі, які зможуть швидко опанувати ці системи”, – пояснив міністр.

Крім того, законом “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” визначено 10 категорій громадян, які не підлягають призову до армії. Новий закон, ініційований Кабінетом міністрів, не скасовує дію цього документа, але вносить важливу зміну: громадяни вищезгаданих категорій можуть бути призвані на службу в рамках загальної мобілізації за власним бажанням.

“Діючий закон дозволяє громадянам зазначених категорій служити тільки за контрактом. Але цей варіант підходить не всім – служба за контрактом і служба по мобілізації мають різний правовий статус та соціальні гарантії. У новому законі Кабінет міністрів пропонує вирішення цієї проблеми: громадяни, які не підлягають мобілізації, можуть бути призвані на службу за їхнім бажанням”, – розповів Федір Веніславський у коментарі Realist.online.
Крім того, закон №7687 передбачає внесення змін до порядку бронювання військовозобов’язаних громадян.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Чинний документ про мобілізаційну підготовку надає право держустановам, які виконують мобілізаційне завдання та забезпечують життєдіяльність населення, бронювати працівників, необхідних для виконання поставлених завдань на місцях.

Насамперед йдеться про практично всі підприємства “Укроборонпрому”, які надають послуги або виготовляють продукцію для Міністерства оборони України, ЗСУ та інших військових формувань. Крім того, під цю категорію підпадають підприємства, які займаються виробництвом продуктів харчування, сільгосппродукції, а також органи місцевого самоврядування та установи, які мають критичне значення у сфері економіки.

За словами Федора Веніславського, формулювання в чинному документі було досить розмитим і під нього можна було “підігнати” майже будь-кого.

“У новому законопроекті порядок бронювання буде доопрацьовано та вдосконалено. Критерії, які унеможливлять зловживання законом, будуть визначені після прийняття ініціативи”, – сказав член Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки в коментарі Realist.online.

Автори законопроекту зазначають, що запропоновані зміни спрямовані на підтримку національної економіки та збереження робочих місць у період дії воєнного стану, а також реалізацію права громадян на захист Вітчизни.

Нагадаємо, як повідомляв раніше Realist.online, українцям пояснили, що робити, коли закінчилося відстрочення від призову, а також роз’яснили правила виїзду українок за кордон під час дії воєнного стану.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Бронювання працівників та призов за власним бажанням: Кабмін ініціював важливі зміни