facebook

Українцям дали поради щодо підготовки житла до холодів. Офіційно. Що потрібно зробити

Українська влада вже давно заявила, що зробить все, аби у будинках україїнців цієї зими було тепло. І це при тому, що через війну опалювальний сезон 2022-23 років має бути найскладнішим за всі роки незалежності нашої держави. Щоправда, не виключено, що температура в житлових приміщеннях буде нижче за норму, а також можливі атаки росіян на газонасосні станції та перебої з електрикою.

Згідно з даними КМУ, підготовка до опалювального сезону в Україні йде за планом – середній показник готовності становить 73%, а попереду ще є трохи часу, щоб його підняти. Таким чином, цілком зрозуміло, що Україна має достатні запаси енергоносіїв для стабільного проходження цього опалювального сезону.

Разом з тим, у Мінрегіоні зазначили, що готувати квартири та будинки до опалювального сезону повинні і українці.

Отже, ось, які поради дають в Уряді:

зменште тепловтрати (проведіть профілактику металопластикових вікон, ущільніть вікна та двері; визначте одну кімнату для обігріву на випадок надзвичайної ситуації);

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

підготуйте батареї (відсуньте меблі від батарей, зберіть штори, зніміть декоративні панелі, наклейте тепловідбивний екран на стіну за батареями);
розгляньте можливість встановлення додаткових джерел тепла (наприклад, твердопаливний котел, підготуйте пічне опалення, якщо є);
об’єднайте домогосподарства (підготуйте план, домовтеся з родичами, сусідами, друзями про спільні дії на випадок надзвичайної ситуації);

для власників приватних будинків: запасіться твердим паливом, електрогенератором та пальним для нього — закупіть запас палива: палети, вугілля, дрова тощо; самостійно або разом з сусідами купіть електрогенератор та пальне для нього.

Столичні тепловики радять, яку підготовку до холодного періоду можливо і бажано провести зараз:

Подбайте про утеплення дверей, бо через них квартира може втрачати до 15% тепла. Причина — протяги та погана теплоізоляція.
Часто тепло втрачається через шпарини між коробом і стіною. За допомогою монтажної піни їх легко позбутись.
Полотно дверей має щільно прилягати до коробу. Огляньте фурнітуру та якщо треба, замініть кріплення — саморізи, петлі тощо.

Щоб усунути протяги, проклейте поверхню дверей, що прилягає до коробу, ущільнювачем. Це може бути ізолон — матеріал на клейкій основі. Він добре витримує перепади температур та підвищену вологість. Ізолон можна використовувати з внутрішнього і зовнішнього боку дверей.
Якщо двері металеві, то їх полотно можна утеплити зсередини мінеральною ватою, полістиролом або іншим теплоізолюючим матеріалом.

А ще перевірте, чи щільно закриваються балконні та міжкімнатні двері. Вони теж повинні добре зберігати тепло в приміщенні. Тому, в разі необхідності, утепліть і їх.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українцям дали поради щодо підготовки житла до холодів. Офіційно. Що потрібно зробити