facebook

“В Україні стрімко дорожчають яйця”: експерти попередили, чого чекати від подорожчання харчів

В Україні ціни на яйця за місяць зросли на 21% і в середньому становлять 40,9 грн за десяток (середня роздрібна ціна). Найближчим часом яйця подорожчають ще на 10%, після ціни стабілізуються.

Як інформує “Obozrevatel”, про це розповіла аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Подорожчання пов’язане з тим, що ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність через значну частку домогосподарств у структурі виробництва (близько 50%).

Тобто у міру скорочення світлового дня та зниження температури в Україні пропозиція від господарств населення зменшується, а ціна на яйця починає зростати.

Крім цього, до сезонних факторів подорожчання яєць у 2022 році додаються специфічні – військові причини. Зокрема, зменшення промислового виробництва яєць через окупацію частини територій України.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“У Херсонській області знаходиться одна з найбільших птахофабрик України “Чорнобаївська птахофабрика”, проте зараз виробництво яєць на цих потужностях або призупинено, або скорочено через окупацію та складність ведення господарської діяльності на прифронтовій території”, – пояснює аналітик.

Ще один фактор, що впливає на ціни, – порушення технологічного ланцюжка вирощування птиці. На початку війни деякі підприємства в умовах невизначеності частково призупинили процеси інкубації для отримання молодих птахів.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“В Україні стрімко дорожчають яйця”: експерти попередили, чого чекати від подорожчання харчів