facebook

Що таке метаболічна дієта і чому вона працює

У світі існують сотні дієт. Здавалося б, що бажаючі схуднути мають величезний вибір. Однак далеко не всі системи корисні для здоров’я і ефективні. Дайан Крес, дипломований дієтолог з США, розробила нову систему харчування і написала книгу під назвою The metabolism Miracle ( «Метаболічне чудо»). Про плюси і мінуси такої дієти ми і розповімо в цій статті.

Дайан Крес багато років працювала над лікуванням надмірної ваги і діабету другого типу у різних пацієнтів. Її книга заснована на власному досвіді та вивченні наукових медичних фактів, яка не пройшла непоміченою для суспільства. У 2010 році Daily Mail присвоїла The Metabolism Miracle звання дієтичної книги року.

Як це працює

При схудненні люди нерідко стикаються з науково доведеним фактом під назвою «ефект плато»: вага не бажає знижуватися, незважаючи на те, що людина продовжує дотримуватися дієти.

Річ в тому, що наш організм працює в режимі економії кожної калорії. Його головна мета – вберегти тіло від голодної смерті за будь-яку ціну, а жирові запаси він вважає добром. Тому при скороченні раціону хитрий організм знижує метаболізм, щоб економити енергію.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Мета метаболічної дієти – у своєрідному перезавантаженні деяких органів: підшлункової залози і печінки. Після відпочинку вони входять в новий режим роботи, який відповідає нормальному метаболізму.

Два метаболізми

Автор метаболічної дієти Дайан Крес вважає, що є два основних види метаболізму. Нормальний (метаболізм А) – у струнких людей, ледачий (метаболізм В) – в огрядних людей. Тіло людей із зайвою вагою не здатне нормально утилізувати глюкозу, в результаті жирові клітини накопичують жир з підвищеною інтенсивністю: такі ознаки метаболічного синдрому.

Здавалося б, зменшення калорій все одно призведе до зменшення ваги. Однак це не так. Наш обмін речовин багато в чому залежить від гормону під назвою інсулін. Він відповідальний за зниження концентрації глюкози в крові. А надлишок інсуліну змушує нас активно налягати на солодке. До того ж він виманює з печінки глікоген, що призводить до підвищення глюкози в крові і жирові клітини активно запасають жир.

Утворюється замкнуте коло: ми налягаємо на солодке, підвищуючи рівень інсуліну і нам знову хочеться більше солодкого. А при позбавленні глюкози, тобто солодкого, надлишок НЕ витраченого інсуліну викликає сильне відчуття голоду. Дійсно, схуднути при таких особливостях метаболізму досить важко.

Три етапи

Отже, метаболічна дієта покликана перезапустити зламаний механізм обміну речовин за допомогою особливого підходу до харчування. Вона включає в себе три основних етапи, кожен з яких має свої особливості.

Етап перший: найскладніший

Він спрямований на те, щоб підшлункова залоза перестала виробляти величезну кількість інсуліну і по суті являє собою низьковуглеводневу дієту.

Етап триває вісім тижнів. Кожен день необхідно вживати не більше 25 г вуглеводів і Дайан Крес радить поділити їх на 5 прийомів їжі, отримуючи з кожним 5 г. Автор підкреслює, що в цілому виступає проти тривалих дієт, але недовге вуглеводне утримання – єдиний не медичний спосіб привести в норму процеси вироблення інсуліну.

Дайан Крес чесно розповідає, що протягом перших трьох днів дієти ви будете втомленими, розбитими, дратівливими, голодними і навіть відчуєте невелику слабкість і запаморочення. Так проходить процес адаптації до нового харчування, але на четвертий день настрій і самопочуття прийдуть в норму.

Етап другий: стадія схуднення

В цей час ви втрачаєте вагу, тому триває вона стільки, скільки потрібно для скидання зайвих кілограмів. Основні правила: дозволенf кількість – не більше 60 г вуглеводів на добу, 11-20 за разовий прийом їжі.

Таким чином, підшлункова залоза, що вже відпочила, потихеньку вливається в роботу, звикаючи працювати в новому, правильному режимі.

Етап третій: на все життя

А третього етапу доведеться дотримуватися постійно, але його правила не так вже суворі.

Для утримання ваги на потрібному рівні бажано дотримуватися наступних основних умов харчування.

Перш за все автор пропонує розрахувати кількість калорій, необхідних для утримання ваги, з урахуванням статі, віку, фізичної активності та того, що організм схильний до неправильного типу метаболізму, про який ми говорили на самому початку.

Далі передбачається, що людина буде вживати порцію вуглеводів з кожним прийомом їжі і їсти 5 разів на день, відмовляючись від випічки, але дозволяючи себе некалорійні десерти і солодкі фрукти. Але в будь-якому випадку порції вуглеводів необхідно суворо контролювати.

Особливості раціону

  • На першому етапі автор пропонує відмовитися від швидких і типових повільних вуглеводів, таких як паста, крупи, хліб. Основою раціону стають білки і овочі, а також низьковуглеводні версії перерахованих вище продуктів. Але і дозволені продукти НЕ можна їсти стільки, скільки влізе: автор наголошує на необхідності контролю порцій.
    Отже, основу харчування для першого етапу складають білки (пісне м’ясо без шкіри, морепродукти, нежирний сир і сир, яйця, несолодкі соєві продукти), жири (легкі версії масла, сметани, маргарину, майонезу, рослинні олії, оливки, авокадо, горіхи, насіння), овочі (артишоки, спаржа, зелені боби, броколі, брюссельська капуста, цвітна капуста, селера, огірки, баклажани, гриби, різновиди перцю, редиска, томати) і дозволені вуглеводи (йогурти, соки, молочні коктейлі і пудинги без цукру, а також порції продуктів, що містять не більше 5 г вуглеводів).
  • На другому етапі дозволені всі продукти, які входять до першого. Також меню доповнюється порціями зернових продуктів, круп, пасти, звичайного хліба, несолодких фруктів, а також рецептами низьковуглеводної випічки від Дайан Крес.
  • На третьому етапі, після закінчення дієти, необхідно продовжувати стежити за кількістю порцій вуглеводів, виходячи з розрахованого метаболізму. В меню повертаються солодкі фрукти і ягоди, а також невеликі десерти. І не забувайте про контроль порцій.

А як ви вважаєте, для схуднення потрібні якісь особливі дієти або досить правильно і в міру харчуватися? Діліться своєю думкою в коментарях.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Що таке метаболічна дієта і чому вона працює