facebook

УПЦ МП “поза законом”: як і чому церкву можуть заборонити в Україні

РНБО ініціювала перевірки зв’язків священнослужителів з Москвою.

Українська православна церква може опинитися поза законом в Україні – її перевірять на зв’язки з Московським патріархатом і підривну діяльність на користь спецслужб РФ.

РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради відповідний законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в РФ релігійних організацій.

Крім того, пропонується:

Перевірити оновлений статут УПЦ “на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом”.
Перевірити наявність правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Києво-Печерського історико-культурного заповідника.
Всім органам, до компетенції яких належить питання у сфері забезпечення національної безпеки, активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Застосувати персональні санкції щодо людей, які беруть у цьому участь.
Президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні 1 грудня наголосив, що Україна забезпечить духовну незалежність своїх громадян і нікому “не дозволить будувати імперію всередині української душі”.

“На жаль, навіть російський терор і повномасштабна війна не переконали деяких діячів у тому, що варто подолати спокусу зла. Що ж, маємо створити такі умови, коли будь-які залежні від держави-агресорки діячі не матимуть жодної можливості маніпулювати українцями й послаблювати Україну зсередини”, – зазначив Зеленський.

Можливість заборони Московського патріархату також прокоментував очільник Мінкультури Олександр Ткаченко:

“Хоча існують законодавчі складнощі, пов’язані з тим, в який спосіб підійти до заборони в Україні, я думаю, що внаслідок дискусії ми такий варіант знайдемо”.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

УПЦ МП “поза законом”: як і чому церкву можуть заборонити в Україні