facebook

Як торгівці людьми наживаються на горі українок за кордоном

Як торгівці людьми наживаються на горі українок за кордоном

Вторгнення РФ змусило мільйони покинути домівки, що підвищило ризики торгівлі людьми і експлуатації. Жертвами часто стають найбільш уразливі. Як оцінюють масштаби явища правозахисники і що пропонують – у DW.
Після початку повномасштабної війни РФ в Україні зафіксовано різке зростання торгівлі людьми, повідомила цього тижня в інтерв’ю німецькій газеті Die Welt генеральна секретарка Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Гельґа Марія Шмід (Helga Maria Schmid). “Часто в цю справу залучена організована злочинність. Ці безцеремонні злочинці зустрічають людей, яким потрібна допомога, яким доводиться заробляти гроші, які не говорять мовою нової країни і часто мають психічні травми внаслідок війни”, – пояснила очільниця організації.

Дані, озвучені Шмід, підтверджують і німецькі правозахисники “на місцях”. Голова німецької філії міжнародної правозахисної організації International Justice Mission (IJM) Дітмар Роллер (Dietmar Roller) розповів в інтерв’ю журналу Der Spiegel про те, як волонтери його організації “на гарячому” ловили торгівців людьми за роботою. “Наша волонтерка стала свідком того, як чоловік намагався переконати бабусю 16-річної дівчинки віддати її йому. У нього навіть не було достатньо сидінь у машині, але він переконував, що, мовляв, дівчина в безпеці та зможе працювати в Берліні. Наша співробітниця завадила цьому, чоловік зник”, – сказав Роллер.

За його словами, злочинці спеціально виїжджають на кордони з Україною і чатують на автовокзалах з мікроавтобусами, щоби зав’язати контакт з жінками, запропонувавши їм примарне працевлаштування в Берліні, Лондоні чи Мадриді.

Додатковий фактор небезпеки – це те, що більшість жінок-біженок для втечі від війни часто використовують “саме ті маршрути, які вже проторовані торгівцями людьми”, пояснив Дітмар Роллер. “Існують добре організовані великі кримінальні мережі, які працюють, наприклад, у Румунії, Болгарії, Молдові та самій Україні, а також діють у німецьких кварталах червоних ліхтарів”, – додає він.
Поліцейські рейди
Справді, німецька поліція і митна служба теж дедалі частіше фіксують спроби злочинних синдикатів нажитися на горі українських жінок. У грудні східнонімецька суспільна медіакомпанія rbb повідомила, що під час поліцейських рейдів у борделях Берліна слідчі тепер дедалі частіше зустрічають жертв торгівлі людьми з України. Попит породжує пропозицію, а торгівля людьми, сексуальна і трудова експлуатація є також очевидними і в таких галузях як будівництво, збори врожаїв та робота на скотобійні.
Однак оцінити справжні масштаби явища, як правило, дуже важко, і навіть більш-менш об’єктивну картину часто вдається скласти із запізненням у шість-вісім місяців після піку кризи, пояснює Дітмар Роллер. Він порівнює актуальну ситуацію у Європі із часами війни у Югославії. “Тоді теж була подібна хвиля втечі. Через рік стало зрозуміло, що багато жінок з Боснії протизаконно потрапили до будинків розпусти у Європі”, – каже він.

На те, що офіційна статистика лише частково відображає справжні масштаби проблеми, вказує і нове дослідження німецької Загальнофедеральної координаційної групи протидії торгівлі людьми (KOK e.V.). “Точну кількість випадків торгівлі людьми та експлуатації в Німеччині в контексті війни в Україні навряд чи можна встановити”, – прямо визнають автори.
Сутенери чатують на вокзалах і в онлайні
Слухання з цієї проблеми за участю представників ОБСЄ, неурядових організацій та громадянського суспільства відбулися наприкінці листопада у комітеті з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) Європарламенту.

Добре, що Єврокомісія від самого початку війни у лютому швидко визначилася із наданням юридичного статусу українським втікачам від війни, говорили запрошені експерти. Однак всіх проблем це не вирішило, особливо у випадку зі злочинами проти неповнолітніх.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як повідомляє новинний ресурс Euractiv, спеціальний представник та координатор ОБСЄ з питань боротьби з торгівлею людьми Валіант Річі озвучив таку цифру: кількість випадків сексуального насильства проти жінок з початком війни РФ проти України зросла на 260 відсотків.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як торгівці людьми наживаються на горі українок за кордоном