facebook

“Шестиразове підвищення зарплат”: яким українцям запланували “казкове” зростання заробітків у 2023 році

Незважаючи на війну та великі труднощі із наповненням бюджету, на 2023 рік запановано безпрецедентне підвищення зарплат деяким українським держслужбовцям.

Як інформує “biz.today.ua”, вони мають зрости більш ніж у 6 разів. Проте група народних депутатів вважає, що таке значне підвищення зарплат не на часі, і пропонує його на 2023 рік заморозити.

Відповідний законопроект №8399 щодо внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2023 рік” вже зареєстровано у Верховній Раді. Ініціаторами законопроекту про заморожування зарплат для цієї категорії держслужбовців стала група народних депутатів-“слуг” на чолі з першим віце-спікером Олександром Корнієнком.

Йдеться про заплановане підвищення зарплат голові та членам Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Відповідно до статті 78 закону “Про медіа”, посадовий оклад члена НРТР має бути встановлений у розмірі 75 прожиткових мінімумів (ПМ) на початок поточного року для осіб працездатного віку.

“У 2023 році у разі підтримки депутатами норми заробітні плати голови та членів Нацради з питань телебачення та радіомовлення залишатимуться на тому ж рівні, що й були до ухвалення закону про медіа, тобто у більш ніж 6 разів менше”, – пояснюють ініціатори законопроекту.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На сьогодні в Україні розмір ПМ для осіб працездатного віку дорівнює 2684 гривні. А отже, місячний оклад рядового члена НРТР має дорівнювати 201 300 гривень. При цьому для заступника голови Нацради та відповідального секретаря передбачено більш високу місячну платню, що дорівнює 1,2 окладу рядового члена. А для голови НРТР передбачено ще більший коефіцієнт – 1,3. Отже, йому повинні платити 261 690 гривень. Якщо порівняти ці зарплати з тим, що сьогодні платять членам НРТР, то вийде більш ніж шестирахова зростання.

Зарплати виходять начебто чималі. Та якщо врахувати, що Нацрада складається з восьми осіб, то її зарплатний фонд – це крапля в морі держбюджету. Тому “заморожування” зарплат членам НРТР – це, радше, психологічний трюк, аніж спосіб реального зниження бюджетних видатків. І викликає збентеження не так можлива зарплата членів НРТР, як сам факт її шестиразового підвищення на другому році війни у країні, що воює.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Шестиразове підвищення зарплат”: яким українцям запланували “казкове” зростання заробітків у 2023 році