facebook

Покажіть документи. Чи можна відмовитися від отримання повістки

Покажіть документи. Чи можна відмовитися від отримання повістки


Одержувач повістки має право відмовитися від неї. Зокрема, якщо передача повістки проводиться особою, яка на це не має законних підстав. “Представники поліції, Збройних Сил України, територіальної оборони не мають права виписувати повістки, а лише можуть супроводжувати уповноважених осіб для вручення вже складених військкоматом повісток. Тому якщо повістку вручає особа, яка не уповноважена це робити, відмовитися від її отримання військовозобов’язаний має повне право”, — пояснила Ірина Усіченко.
Відмовитися від повістки можна і якщо документ складено з помилкою — неправильно вказані дані імені, прізвища, по батькові, року народження, адреси, місця роботи, або якщо складання повістки відбувається в момент її вручення шляхом запису до чистого бланку документа даних особи, навіть якщо такий бланк вже має печатку та підпис керівника військкомату.

“Зверніть увагу, що заповнення повістки на місці, при особі, якій вручають повістку, є неправомірним. Повістку має заповнити і підписати уповноважена особа у відповідних ТЦК заздалегідь. Тобто, в будь-якому місці вам можуть її тільки вручити, а не виписувати. Тому якщо повістка була заповнена біля вас, це також є підставою відмови від отримання повістки”, — зазначила Інна Токарчук.
Якщо на повістці є помилка в імені, прізвищі, адресі, то від неї можна відмовитися, про що має бути складений акт

Якщо одержувач відмовляється від повістки, то представники військкомату у присутності свідків можуть скласти акт відмови. “Підписувати такий акт особа, яка відмовляється від отримання повістки, не зобов’язана, проте якщо повістка дійсно вручалася із зазначеними вище порушеннями, слід все ж таки вказати конкретну причину відмови та підписати акт, щоб у майбутньому такий акт був належним доказом наявності підстав для відмови від отримання повістки у разі судового розгляду чи накладання адміністративного стягнення”, — радить Ірина Усіченко.

Різні повістки. За якою повісткою військовозобов’язані йдуть на службу
Вручення повістки не завжди означає мобілізацію військовозобов’язаного. “Законодавством передбачено вручення повісток не лише для безпосередньо мобілізації, а й, наприклад, для звіряння військово-облікових документів та проходження військово-лікарської комісії для визначення стану придатності для військової служби. Тому вручення повістки не означає однозначного спрямування до ЗСУ для несення військової служби”, — зазначив Олександр Камша.
За словами Ірини Усіченко, сьогодні військкомати складають повістки чотирьох видів:

з вимогою прибути у військкомат для надання та уточнення інформації;
з вимогою про проходження медичної комісії;
про призов на строкову військову службу;
мобілізаційне розпорядження.
“Останній вид повісток вручається призовникам, які пройшли медичну комісію та визнані придатними для несення військової служби”, — говорить Ірина Усіченко. Після отримання мобілізаційного припису військовозобов’язаний повинен з’явитися до зазначеного призовного пункту для відправлення на службу.
Якщо той, хто отримав повістку, проігнорував її і не з’явився в територіальний центр комплектування для уточнення облікових даних, то йому можуть виписати штраф.
“Такі дії/бездіяльність, найімовірніше, намагатимуться кваліфікувати як адміністративне правопорушення. Як передбачено частиною 2 статті 2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію скоєно в особливий період — тягне накладення штрафу на громадян від двохсот ( 3400,00 грн) до трьохсот (5100,00 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”, — пояснив Олександр Камша.

Неявка за повісткою до військкомату тягне за собою штраф у розмірі від 3400 до 5100 гривень

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Суворіше покарання передбачено, якщо військовозобов’язаний пройшов медкомісію, визнаний придатним до військової служби та отримав мобілізаційну повістку, але не з’явився до зазначеного у ньому пункті.
“Дії можуть кваліфікувати як ухилення від призову на військову службу. Це злочин відповідно до Кримінального кодексу, за який передбачено кримінальну відповідальність, а саме — позбавлення волі від 3 до 5 років”, — повідомила Інна Токарчук.

Армія — не всім. Хто має право на відстрочку від мобілізації
Законодавство України вказує на кілька категорій військовозобов’язаних громадян, які мають право на відстрочку від мобілізації. Зокрема, цьому присвячено статтю 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Відстрочка від мобілізації на шість місяців надається тим, хто заброньований за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами, про що нещодавно писав Фокус. Студенти та аспіранти, які проходять навчання на денній чи дуальній формі, також можуть отримати відстрочку. Законом передбачено і відстрочення від мобілізації для науковців та викладачів закладів вищої та професійної вищої освіти, наукових установ та організацій, закладів професійної (професійно-технічної) освіти, загальної середньої освіти, за умови, що вони працюють за основним місцем роботи не менше ніж на 0,75 ставки.
Також на піврічну відстрочку (з подальшим проходженням військово-лікарської комісії) можуть розраховувати визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я. Жінки та чоловіки, які мають троє і більше дітей, матері та батьки-одинаки, а також ті, хто виховує дітей-сиріт до 18 років, — також у списку тих, кому надається відстрочка від мобілізації. Як і батьки, опікуни, піклувальники дітей з інвалідністю віком до 18 років. Крім того, відстрочку нададуть військовозобов’язаним чоловікам та жінкам, які виховують дитину з тяжким захворюванням (онкологія, церебральний параліч, ін.), або якщо на утриманні перебуває повнолітня дитина з інвалідністю І чи ІІ групи.

Повний перелік категорій, які мають право на відстрочення, — у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

“Особа, яка отримала повістку, повинна з’явитися до центру комплектування разом із паспортом, ідентифікаційним кодом, військовим квитком та приписним свідоцтвом. Якщо особа, викликана для надання та уточнення даних про себе, є інвалідом або має певні недоліки здоров’я, є членом сім’ї загиблого військовослужбовця, має дітей або є опікуном та піклувальником, необхідно пред’явити документи, які підтверджують такі дані. Оскільки такі документи можуть свідчити про право такої особи на отримання відстрочки від мобілізації”, — зазначає Ірина Усіченко.

Загалом не для всіх категорій у нормативно-правових актах та законах України є зрозумілий список документів, які підтвердять право певної особи на відстрочку, тому юристи рекомендують військовозобов’язаним зібрати всі можливі документи, що підтверджують право на відстрочку, та подати до відповідного територіального центру комплектування.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Покажіть документи. Чи можна відмовитися від отримання повістки