facebook

“Зростання тарифів на комуналку вже навесні?”: експерт пояснив, чого чекати і яка причина подорожчання

В Україні вже навесні можуть збільшити комунальні тарифи. Це пов’язано з необхідністю оплачувати аварійні відновлювальні роботи, а також підвищувати оклади енергетикам та решті працівників критичноїінфраструктури.

Як інформує “biz.today.ua”, про це повідомив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Костянтин Ущаповський. Зазначено, що тарифи можуть бути переглянуті вже після завершення опалювального сезону. Аналітик зазначив, що уряд спільно з Міністерством енергетики шукає оптимальний спосіб розробити програму для перегляду вартості комуналки.

НКРЕКП минулого року збиралася підвищити тарифи на водопостачання та водовідведення, але скасувала рішення до набрання чинності. Найближчим часом послуги все ж подорожчають, упевнений експерт із економічних та політичних питань Георгій Біркадзе.

“По-перше, ми з вами знаємо, що для цього є, так скажімо, багато факторів. Перше – зросли зарплати, друге – зросла електрика. Також умови МВФ”, – зазначив він.

Газ також може подорожчати ж у квітні. Голова податкового комітету Данило Гетманцев назвав нинішній тариф надто низьким. Він вважає, що вартість блакитного палива для побутових споживачів потрібно було переглянути набагато раніше, тому що воно “невиправдано дешеве” – 7,99 грн за кубометр.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Послуги з вивезення сміття подорожчали 2022 року, і тенденція збережеться. Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко пов’язав це зі зростанням вартості паливно-мастильних матеріалів.

Енергетичний експерт Юрій Корольчук наголосив, що підвищення тарифів на комунальні послуги неминуче, і воно очікується навесні.

“Зараз це питання стоїть дуже гостро, і навіть дивно, що його згадують ніби мимохідь і суцільними натяками. Як тільки в інформаційному полі хтось акуратно торкається теми підвищення тарифів,

підвищення тарифів, опоненти відразу нагадують про позицію Зеленського, який обіцяв, що на період військового стану тарифи будуть заморожені”, – зауважив профільний фахівець.

Економіст Олег Пензін нагадав, що електроенергія в Україні набагато дешевша, ніж у Європі. Різницю покриває держава.

“Що стосується перспектив і підвищення цін, то треба розуміти, наскільки держава буде здатна і далі покривати різницю. Зараз із експортера електроенергії ми стали імпортером. Готові купувати її, а за кордоном вона дорожча”, – заявив аналітик.

Нагадаємо, що влада України заборонила підвищувати тарифи на ЖКП у період військового стану. Йдеться про розподіл газу, постачання гарячої води та теплової енергії.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Зростання тарифів на комуналку вже навесні?”: експерт пояснив, чого чекати і яка причина подорожчання