facebook

“Долар непокоїть експертів, оприлюднено тривожний прогноз”: чи може валюта невдовзі стрімко подорожчати?

Курс долара в Україні стрімко дешевшає, але вже зараз багато експертів прогнозують, що американська валюта знову може перетнути позначку у 40 грн. Станеться це у другій половині року.

Як інформує “buz.tiday.ya”, після тривалого подорожчання курс долара на початку 2023 року стабілізувався, а потім почав падати. На сьогодні долар у банках у середньому можна продати в середньому по 38,10 гривні, а купити за 38,65 гривні. Курс в обмінниках на 5-10 копійок вище.

Протягом 2023 року курс долара в Україні може коливатись у середньому від 36,6 грн/долар до 39,5 грн/долар. Наприкінці року за долар доведеться платити понад 40 грн. Такий сценарій розглядають аналітики Concorde Capital та Morgan Stanley.

У НБУ розробляють свої прогнози та вважають, що економіка країни за 2023 рік зросте на 0,3%. Водночас, оцінки експертів мають широкий коридор: від падіння на 4,6% (Oxford Economics) до зростання на 5,5% (Sense Bank). Важливо відзначити, що свої прогнози аналітики розробляли в різний період, і, можливо, в деяких з них не було враховано здатність енергетичної системи вже в лютому подолати дефіцит генерації електроенергії, що, власне, і сталося.

За словами заступника голови НБУ, до того, як Росія почала атакувати енергосистему, очікувалося зростання ВВП на 4%, але обсяги виробництва вимушено зменшилися через проблеми з електроенергією. Наразі Національний банк вважає, що обсяг ВВП майже не зміниться цього року.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зростання цін в Україні закладено у середньому на 16,9%, за словами експертів. Оцінки уряду ще песимістичніші – близько 24%. У НБУ стверджують, що пік інфляції українці вже подолали, тож далі буде краще. Але всі розуміють, що економічна ситуація в країні залежить від ситуації на фронті.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Долар непокоїть експертів, оприлюднено тривожний прогноз”: чи може валюта невдовзі стрімко подорожчати?