facebook

5 екранізацій, яким вдалося переплюнути книгу

«Книга краща!» – найпопулярніший коментар до більшості екранізацій. Прийнято вважати, що кіно програє літературі в здатності розхвилювати фантазію людини, що занурюється у вигаданий світ письменника. Однак коли за справу береться талановитий режисер, сюжет починає виблискувати новими фарбами й іноді історія стає навіть цікавішою.

Для вас невелику добірку гідних екранізацій, які змогли зробити первинну історію яскравішою і в чомусь навіть перевершили першоджерело.

1. Першому гравцю приготуватися/Ready Player One (2018)

Знятий за книгою: «Першому гравцеві приготуватися» Ернеста Клайна

Багато в чому Ернест Клайн написав книгу «для своїх», з величезною кількістю посилань до старих ігор і поп-культури 1980-х. Фільм Стівена Спілберга надав сюжету про повне занурення в комп’ютерну гру, пошуку скарбів всередині неї і протистоянні системі більш зрозумілу і логічну форму. Він згадав й інші популярні сюжети: ви точно впізнаєте, наприклад, посилання до фільмів «Термінатор-2: Судний день», «Сталевий гігант», «Назад в майбутнє», «Сяйво», «Жах на вулиці В’язів» й інші. Візуальне втілення вийшло вище всяких похвал, і алюзії спрацювали на всі 100%.

  • Рейтинг IMDb – 7,6

2. Світло між двох океанів/The Light between Oceans (2016)

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Знятий за книгою: «Світло між океанів» Марго Стедман

Книга Марго Стедман є прекрасним зразком драми: тут вам і теми любові, і сімейна історія, і важкий вибір героїв. Однак багато читачів також відзначають надмірну мелодраматичність, сентиментальність і штучність сюжету. Режисерові Дереку Сієнфренсу вдалося усунути недоліки сюжету та ідеально передати характер головних героїв (Алісія Вікандер і Майкл Фассбендер). Автор книги була на прем’єрі фільму і розповідала потім, що проплакала потім увесь вечір: настільки її вразила екранізація.

  • Рейтинг IMDb – 7,2

3. Американські боги/ American Gods (2017 -…)

Знятий за книгою: «Американські боги» Ніла Геймана

Роман Ніла Геймана про співіснування в сучасній Америці старих і нових богів та їх боротьбу за виживання прекрасний і багатогранний, але сплутаність і туманність оповідання здатні відлякати «недосвідченого» читача. Серіальна адаптація вийшла куди більш дружелюбною: натяки на справжню сутність персонажів прозоріші, посилання до міфології наочніші, а образи всіх героїв потрапляють прямо в яблучко. В одному з інтерв’ю Ніл Гейман навіть зізнався, що наступного разу, коли він буде писати про Містера Середу, перед його очима буде Іян Макшейн, а Лора Мун тепер виглядає для нього як Емілі Браунінг.

  • Рейтинг IMDb – 8,1

4. Белль і Себастьян/ Belle et Sébastien (2013)

Знятий за книгою: «Белль і Себастьян» Сесіль Обрі

Чудова, позитивна книга Сесіль Обрі про пригоди хлопчика Себастьяна і піренейського гірського собаки Белль хоч і відрізнялася деякою шаблонністю і несправжністю персонажів, але стала прекрасним першоджерелом для однойменного фільму. Зачаровуючі пейзажі, приємна музика, світла добра історія (незважаючи на те, що дія відбувається під час війни) – все це утворило чудову сімейну стрічку серед тих, яких нам так не вистачає іноді серед блокбастерів.

  • Рейтинг IMDb – 6,9

5. Горіння/Burning (2018)

Знятий за книгою: «Спалити сарай» Харукі Муракамі

Першоджерело цього фільму – невелика лірична замальовка, в якій майже немає дії. Корейський режисер Лі Чхан Дон на цій основі зумів розвернути глибокий психологічний детектив про стосунки трьох молодих людей з елементами драми і навіть трилера. Безліч підтекстів – психологічних, соціальних і навіть політичних – зробили фільм схожим на головоломку (деякі критики навіть порівняли його з «Малголленд Драйвом» Девіда Лінча) і принесли йому рекордно високі оцінки критиків на 71-му Каннському фестивалі.

  • Рейтинг IMDb – 7,7

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

5 екранізацій, яким вдалося переплюнути книгу