facebook

Ухилянтів, які виїхали за кордон, повертатимуть до України: до чого готуватися чоловікам

Військовий адвокат розповів, що може чекати на чоловіків, які виїхали в інші країни, щоб втекти від служби

Чоловіків, які втекли з України, повертатимуть додому та притягнуть до відповідальності. Таку заяву зробив речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко. Як саме повертатимуть ухилянтів, повідомляє hromadske.

Спікер Держприкордонслужби України Андрій Демченко повідомив, що чоловіків, які втекли від служби за кордон, буде повернуто додому і покарано. Він зазначив, що ведеться співпраця з країнами ЄС та Молдовою для вирішення цього завдання.
Військовий адвокат, співкоординатор Офісу підтримки сімей військовослужбовців Ярослав Жукровський спробував розібратися у питанні та розповів, що може чекати чоловіків за кордоном.

Так, він зазначив, що згідно з постановою 2022 року військовозобов’язані, які виїхали за кордон на термін більш ніж 3 місяці, мають стати на військовий облік у закордонних дипустановах України. Це стосується всіх українських біженців, які виїхали з країни з початку повномасштабного вторгнення Росії.

У свою чергу, закордонні дипломатичні установи в рамках військового обліку мають кілька ключових повноважень:

інформування громадян, які стали на консульський облік про початок чергового призову;
сприяють поверненню військовозобов’язаних на батьківщину, але не у примусовому порядку. Загалом українське законодавство не пояснює, як виконується цей пункт;
військовий облік у дипустановах, тобто фіксація громадянина у військово-облікових документах представництв;
інформування ТЦК про облік військовозобов’язаного.
Військовий адвокат зазначив, що чоловікам, які виїхали за кордон, не можуть вручити повістку, адже таких повноважень закордонні представництва не мають.

Українське законодавство вимагає від громадян призовного віку стає не лише тимчасовим консульським обліком, а й військовим. Чи можна покарати українця за ігнорування обліку в іншій країні, адвокату важко відповісти, але підкреслює, що це можливо, якщо буде доведено, що людина навмисне порушує правила військового обліку.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Депортувати з іншої країни через ігнорування військового обліку, за словами адвоката, не можуть, оскільки дипломатичні установи не мають правових підстав на це.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Ухилянтів, які виїхали за кордон, повертатимуть до України: до чого готуватися чоловікам